Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, заедно с още 46 министри на външните работи от сходномислещи държави и Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел, се присъединиха към инициирано от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен изявление. Това изявление осъжда трансферите на балистични ракети от Корейската народно-демократична република (КНДР) за Русия, които се използват в руската военна агресия срещу Украйна и са в грубо нарушение на редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Настоящото е изявление на министрите на външните работи на Албания, Андора, Аржентина, Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Хърватия, Кипър, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Гърция, Гватемала, Исландия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Молдова, Монако, Черна гора, Нидерландия, Нова Зеландия, Северна Македония, Норвегия, Палау, Полша, Португалия, Република Корея, Румъния, Сан Марино, Словения, Испания, Швеция, Украйна, Обединеното кралство, Върховния представите на Европейския съюз и Държавния секретар на САЩ.

"Осъждаме по най-строг начин износа на Корейската народно-демократична република (КНДР) и снабдяването на Русия с балистични ракети на КНДР, както и използването от Русия на тези ракети срещу Украйна на 30 декември 2023 г. и на 2 януари 2024 г. Трансферът на тези оръжия увеличава страданието на украинския народ, подпомага руската военна агресия и подкопава глобалния режим за неразпространение. Използването от Русия на севернокорейски балистични ракети в Украйна също така предоставя ценни технически и военни данни на КНДР. Дълбоко сме загрижени за отраженията върху сигурността, които това сътрудничество има в Европа, на Корейския полуостров, в Индо-тихоокеанския регион и по света.

Нашите правителства застават заедно в решителна опозиция на оръжейните трансфери между КНДР и Русия. Трансферът на балистични ракети, заедно с всякакви други оръжия и свързани материали, от КНДР за Русия грубо погазва множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН - конкретно резолюции 1718 (2006), 1874 (2009) и 2270 (2016), които самата Русия подкрепи. Следим отблизо какво предоставя Русия на КНДР в замяна на този износ на оръжия. Призоваваме КНДР и Русия да се придържат към съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и незабавно да преустановят всички дейности, които ги нарушават.

Сеул: Северна Корея използа Украйна за тестова площадка на ракетите си

Сеул: Северна Корея използа Украйна за тестова площадка на ракетите си

Използването на оръжията от Русия дало на Пхенян "ценни технически и военни познания"

Призоваваме всички държави членки на ООН, включително всички членове на Съвета за сигурност на ООН, да се присъединят към нас в осъждането на грубите нарушения от страна на КНДР и Русия на резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Докато Русия продължава да изстрелва вълни от ракети и дронове срещу украинския народ, ние ще продължим да стоим заедно в подкрепа на Украйна. Призоваваме още КНДР да отговори на множеството и искрени предложения за връщане към дипломация, единственият път към траен мир на Корейския полуостров.

През септември миналата година севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна с президента Владимир Путин в Далечния изток на Русия, а високопоставени руски служители направиха няколко посещения в Пхенян.

Миналата седмица Белият дом съобщи, че Северът наскоро е предоставил на Русия няколко десетки балистични ракети и пускови установки за тях, като Москва е използвала някои от ракетите, за да извърши множество удари срещу Украйна. Впоследствие високопоставен украински служител потвърди това твърдение.

Кремъл без коментар относно твърдението на Киев за севернокорейските ракети

Кремъл без коментар относно твърдението на Киев за севернокорейските ракети

Дмитрий Песков посочи че Украйна многократно използва ракети, произведени от западните държави