Афганистанецът, заподозрян за смъртта на германската студентка Мария Л., е лежал в гръцки затвор за нападение срещу друга млада жена. Но никой в Германия не го е знаел: заради един сериозен недостатък на обмена на данни в ЕС, подчертава "Дойче веле".

Афганистанецът, изнасилил и умъртвил във Фрайбург 19-годишната студентка през октомври, е пристигнал в Германия преди около година. През цялото това време той е бил в постоянен контакт с най-различни чиновници и служби. Никой обаче не е знаел, че Хюсеин К. е лежал доскоро в гръцки затвор.

Меркел осъди изнасилването и убийството на момиче от афганистанец, но защити мигрантите

Меркел осъди изнасилването и убийството на момиче от афганистанец, но защити мигрантите

Жертвата е 19-годишна студентка по медицина

Бежанецът е бил осъден на 10 г. затвор за опит за убийство на една млада жена, която брутално блъснал от висока скала. Но по силата на закон за амнистията Хюсеин К. излиза от затвора само след 17 месеца. И веднага се отправя към Германия.

По всичко изглежда, че федералната полиция, градските власти и службата за работа с подрастващите в никакъв случай не са действали небрежно. Хюсеин К. е преминал през всички необходими проверки, без да събуди никакво подозрение.

Още през 1999 г. в европейските договори беше записано, че ЕС е пространство на свободата, сигурността и правото. Реалността обаче е очевидно много далеч от този идеал. Обменът на информации между страните членки е недостатъчен и в крайна сметка неефективен, тъй като и до днес страните членки могат да обменят единствено данни за европейски граждани. А Шенгенската информационна система помага само в случаите, когато дадено лице е обявено за издирване. Затова и проверките, на които е бил подложен Хюсеин К. в Германия, са били всъщност безсмислени.

Ето защо е много правилно, че Еврокомисията възнамерява да подобри обмена на данни в Европа. И най-вече - да затвори пролуката, през която се е промъкнал въпросният афганистански бежанец. В бъдеще - такъв е поне планът - страните членки ще имат достъп и до данните на хора от страни извън ЕС. Ако тази практика действаше още сега, германските власти щяха да са информирани и Хюсиен К. никога нямаше да попадне в приемно семейство във Фрайбург.

Да се надяваме, че европейските правителства няма да осуетят приемането на новата Европейска стратегия за сигурност. Мнозина отдавна се оплакват от неефективното сътрудничество между полицейските и правосъдните органи в отделните страни-членки, но стане ли дума за по-засилен обмен на данни и информации, изведнъж почти всички започват да се колебаят и съмняват.