По време на предаване на телевизионното предаване Соловьов Live говорителят на руското външно министерство Мария Захарова сравни скорошните атаки с дронове срещу "Москва Сити", многоетажна търговска сграда в руската столица, с терористичните атаки от 11 септември в Съединените щати, пише Медуза.

Според Захарова атаките с дронове срещу базирания в Москва бизнес комплекс възпроизвеждат "методологията" на големите терористични атаки по света:

"Нека да разгледаме друг пример, 11 септември и кулите близнаци. Колосален брой жертви. Но методологията е същата. "Москва Сити" е цивилен обект, в който има не само офиси, но и жилищни помещения, както и цивилни офиси, които нямат нищо общо с военните. Това е същата картина, която виждаме да се повтаря", заяви Захариева.

Но Кремъл е хладък по отношение на паралела. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че Кремъл "не вижда" никаква аналогия между ударите с украински дронове срещу "Москва Сити" и 11 септември.

На въпрос дали се въвеждат допълнителни мерки за сигурност в Москва, Песков отговори: "Вярно е, че има опасност, това се разбира от само себе си и се вземат мерки".

В нощта срещу 30 юли два БПЛА разбиха стъклените фасади на офис кулите на "Москва Сити". Друг дрон се разби в същата цел две нощи по-късно, повреждайки сградата, в която се помещава Министерството на икономическото развитие на Русия.

Песков: Заплахата от атаки на дронове в Москва е очевидна, вземат се мерки

Песков: Заплахата от атаки на дронове в Москва е очевидна, вземат се мерки

Само военните могат и трябва да коментират атката от експертна гледна точка