Марксистки настроеният Анура Кумара Дисанаяке води на президентските избори в Шри Ланка, предаде "Ройтерс".

По данни на Избирателната комисия на островната държава Дисанаяке има 40% от преброените 6 милиона гласа пред лидера на опозицията Саджит Премадаса с 33%, а действащият президент Ранил Викремесингхе изоставя зле със 17% от бюлетините в събота.

Според избирателната комисия около 75% от 17-те милиона имащи право на глас са гласували.

Окончателните резултати се очакват да излязат по-късно през днешния ден, 22 септември. Ако никой кандидат не спечели 50%, втори кръг на преброяване ще определи победителя между първите двама, като се използват преференциални гласове.

Това са първите избори в Шри Ланка, откакто икономиката на страната от Индийския океан се сви през 2022 г. поради сериозен недостиг на чуждестранна валута и я остави неспособна да плаща за вноса на основни неща, включително гориво, лекарства и газ за готвене. Протестите принудиха тогавашния президент Готабая Раджапакса да избяга и по-късно да подаде оставка.

Президентът на Шри Ланка подаде оставка по e-mail

Президентът на Шри Ланка подаде оставка по e-mail

Кризата се задълбочава

"Резултатът от изборите ясно показва, че въстанието, на което станахме свидетели през 2022 г., не е приключило", каза Прадип Пейрис, политолог от университета в Коломбо.

"Хората са гласували в съответствие с тези стремежи да имат различни политически практики и политически институции. Дисанаяке отразява тези стремежи и хората се обединиха около него", посочва още Пейрис.

55-годишният Анура Кумара Дисанаяке се представи като кандидат на промяната за онези, които се разклащат от мерките за икономии, свързани със спасителния пакет от 2,9 милиарда долара от Международния валутен фонд, и обеща да разпусне парламента в рамките на 45 дни след встъпването си в длъжност за нов мандат за политиката си на общите избори.

Също така той обеща да намали данъците, което може да повлияе на фискалните цели на МВФ, и да преразгледа дълга от 25 милиарда долара. Дисанаяке каза, че всички промени ще бъдат предприети след консултация с МВФ и че той се е ангажирал да гарантира изплащането на дълга.

Глад в Шри Ланка

Глад в Шри Ланка

Инфлацията за април достигна 30 процента

Продължаващата висока цена на живота беше критичен проблем за много избиратели и милиони остават затънали в бедност, като мнозина възлагат надежди за по-добро бъдеще на следващия лидер. Все пак от сделката с МВФ, икономиката на Шри Ланка отчете колебливо възстановяване - очаква се тя да нарасне тази година за първи път от три години, а инфлацията се срина до 0,5% от пика на кризата от 70%.

Дисанаяке, се кандидатира за алианса на Националната народна сила, който включва неговата марксистко ориентирана партия "Джаната Вимукти Перемуна", която традиционно подкрепя по-силна държавна намеса, по-ниски данъци и по-затворени пазарни икономически политики. Дисанаяке беше подкрепен, като обеща строги антикорупционни мерки и политики в полза на бедните.

Лидера на опозицията 57-годишният Саджит Премадаса пък влезе в политиката, след като баща му, президентът Ранасингхе Премадаса, беше убит при самоубийствен атентат през 1993 г. По-младият Премадаса събра 42% от гласовете през 2019 г., за да завърши втори след Раджапакса на последните президентски избори.

Лявоцентристката партия на Премадаса обеща данъчни промени за намаляване на разходите за живот. Подкрепата от земеделски общности в северна и централна Шри Ланка му помогна да намали разликата с Дисанаяке.

Победителят ще трябва да гарантира, че Шри Ланка ще се придържа към програмата на МВФ до 2027 г., за да изведе държавата от тежката икономическа криза, да успокои пазарите, да изплати дълга, да привлече инвеститори и да помогне на една четвърт от хората да се измъкнат от бедността.

САЩ предоставя помощ на Шри Ланка в размер на 40 милиона $

САЩ предоставя помощ на Шри Ланка в размер на 40 милиона $

Средствата са за закупуване на торове и други ключови селскостопански суровини