В изявление в навечерието на шестмесечието от началото на войната в Газа Мартин Грифитс, напускащият поста заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси и спешната помощ на ООН, призова за "колективна решимост да има разплата за това предателство към човечеството", съобщава АФП. 

"Всеки ден тази война взима все повече цивилни жертви, каза Грифитс, който ще напусне поста си в края на юни по здравословни причини. Всяка секунда, която продължава, засява семената на бъдеще, толкова дълбоко помрачено от този безмилостен конфликт."

Израел бомбардира Газа по въздух, земя и море от 7 октомври, като са били убити най-малко 33 137 души, предимно жени и деца, според здравното министерство в ивицата.

Над 33 000 палестинци са загинали от началото на войната в Газа

Над 33 000 палестинци са загинали от началото на войната в Газа

Ранени са 75 750 души

Грифитс се оплака от "неблагоразумната перспектива за по-нататъшна ескалация в Газа, където никой не е в безопасност и няма къде да отиде безопасно".

Той добави, че "и без това крехката операция по оказване на помощ продължава да бъде усложнявана от бомбардировки, несигурност и отказ на достъп".

"В този ден сърцето ми е със семействата на убитите, ранените или взетите за заложници, както и с онези, които са изправени пред особеното страдание да не знаят тежкото положение на своите близки", каза той в изявлението.

Кипър спира хуманитарната помощ след удара в Газа, но не окончателно

Кипър спира хуманитарната помощ след удара в Газа, но не окончателно

7 хуманитарни работници бяха убити при израелски удар

Припомняме, че убийството на седемте хуманитарни работници, сред които граждани на Великобритания, Австралия и Полша, двойно гражданство на САЩ, Канада и палестински колега, предизвика глобално възмущение тази седмица.

Израелско разследване на убийството на седем хуманитарни работници при въздушен удар в Газа тази седмица откри сериозни грешки и нарушения на процедурата от страна на военните, в резултат на което двама офицери бяха уволнени и висши командири официално порицани. 

Разследването установи, че израелските сили погрешно са допуснали, че атакуват въоръжени мъже от "Хамас", когато нанесли удар с дрон срещу трите превозни средства на групата за хуманитарна помощ на "Световната централна кухня" (WCK), и че стандартните процедури са били нарушени.

Известният готвач Хосе Андрес, основател на благотворителната World Central Kitchen (WCK) заяви пред "Ройтерс" в емоционално интервю в сряда, че израелската атака е била насочена към тях "систематично, кола по кола".

WCK е поддържала ясна комуникация с израелските военни, които според него са знаели движенията на неговите хуманитарни работници.

САЩ приветстват усилията на Израел да допусне повече хуманитарна помощ в Газа

САЩ приветстват усилията на Израел да допусне повече хуманитарна помощ в Газа

Вашингтон "внимателно ще проследи" конкретни показатели и развитието на рисковете от глад

"Това не беше просто лош късмет, когато е била хвърлена бомба на грешното място, каза Андрес, с което опроверга изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху за неумишлен удар.