Трагична загуба на живот за Украйна да атакува по-голяма армия, която имаше отбрана в дълбочина, минни полета и по-мощна артилерия, когато Украйна нямаше превъзходство във въздуха! Всеки глупак би могъл да предвиди това.

Това написа в X американският милиардер Илън Мъск за войната в Украйна. 

Моята препоръка преди година беше Украйна да се укрепи и да приложи всички ресурси за отбрана. Дори тогава е трудно да се задържи територия, която няма силни естествени бариери. Няма шанс Русия да завземе цяла Украйна, тъй като местната съпротива ще бъде изключителна на запад. Но Русия със сигурност ще спечели повече земя, отколкото има днес, счита той.

Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече територия ще спечели Русия, докато удари Днепър, който е труден за преодоляване. Но ако войната продължи достатъчно дълго, Одеса също ще падне.

Дали Украйна ще загуби целия си достъп до Черно море или не, според мен остава истинският въпрос. Препоръчвам споразумение чрез преговори, преди това да се случи, написа още той.

Илон Мъск зове Запада да не превръща Украйна в изкупителна жертва

Илон Мъск зове Запада да не превръща Украйна в изкупителна жертва

Прагматичното решение е да се търси мирно решение на конфликта

Украинската агенция УНИАН коментира предложенията и предположенията на Мъск като "скандални".

Припомняме, че през ноември Мъск призова за преговори с Путин и симпатизира на руските войници. Според милиардера опитите на Украйна да си върне заграбените от руснаците територии са ненужни.

Според Мъск Зеленски трябва лично да се срещне с Путин, вместо да "изпраща цветето на украинската младеж да умре в окопите". В същото време той смята, че на руските войници "може да се съчувства" точно както на украинските защитници.

Преди това Мъск се подигра с президента Володимир Зеленски и помощта за Украйна. В своя X акаунт Мъск сподели стар мем на Зеленски, но добави надпис към него: "Когато са минали пет минути и не сте поискали милиард долара помощ", написа Мъск.

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук нападна тогава подигравката на Мъск със собствен коментар в "Екс".

"Когато (Илон Мъск) се опита да завладее космоса, но нещо се обърка и след 5 минути той беше в лайна до шия ", написа той в очевидна препратка към неуспешното изстрелване на ракета на "Спейс Eкс" през април.

New Yorker: Мъск е разговарял с Путин през 2022 г.

New Yorker: Мъск е разговарял с Путин през 2022 г.

Мистерия в действията на милиардера

На официалната си страница в социалната мрежа парламентът на Украйна пък обвини Мъск в разпространение на руска пропаганда и публикува собствена версия на мема със снимка на Мъск и надпис: "Когато минат 5 минути и не си разпространил руска пропаганда".

Съветник на украинския президент Михайло Подоляк, който преди е критикувал някои от изявленията на Мъск, предупреди, че мълчанието или иронията по отношение на Украйна играе в полза на руската пропаганда.

"За съжаление, невинаги и не всеки - дори значими медийни фигури - намирайки се на хиляди километри от епицентъра на войната не успява да осъзнае какво неща са ежедневните бомбардировки и плачът на деца, които губят родителите си", написа той в социалната мрежа.

Мъск се застъпи за пост на Медведев в Twitter за изчезването на Украйна

Мъск се застъпи за пост на Медведев в Twitter за изчезването на Украйна

Американският милиардер отказа да изтрие публикацията