Украйна се подигра на милиардера Илон Мъск, след като в своята социална мрежа "Екс" той публикува мем, осмиващ молбите на президента Володимир Зеленски за военна помощ от Запада, съобщава "Ройтерс".

Мъск притежава компанията "Спейс Екс", предоставяща сателитни комуникационни услуги на "Старлинк", които са от ключово значение за отбраната на Украйна. Неговите изявления след руската инвазия обаче понякога ядосват Киев.

Рано тази сутрин Мъск публикува в своята платформа "Екс", известна преди като Туитър, мем на Зеленски с надпис: "Когато са минали 5 минути и не си поискал милиард долара помощ".

По време на войната украинският лидер и неговите висшестоящи служители призоваха съюзниците си да осигурят на страната военна помощ в размер на милиарди долари, за да отблъсне инвазията на Русия.

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук нападна подигравката на Мъск със собствен коментар в "Екс".

"Когато (Илон Мъск) се опита да завладее космоса, но нещо се обърка и след 5 минути той беше в лайна до шия ", написа той в очевидна препратка към неуспешното изстрелване на ракета на "Спейс Eкс" през април.

На официалната си страница в социалната мрежа парламентът на Украйна пък обвини Мъск в разпространение на руска пропаганда и публикува собствена версия на мема със снимка на Мъск и надпис: "Когато минат 5 минути и не си разпространил руска пропаганда".

Съветник на украинския президент Михайло Подоляк, който преди е критикувал някои от изявленията на Мъск, предупреди, че мълчанието или иронията по отношение на Украйна играе в полза на руската пропаганда.

"За съжаление, невинаги и не всеки - дори значими медийни фигури - намирайки се на хиляди километри от епицентъра на войната не успява да осъзнае какво неща са ежедневните бомбардировки и плачът на деца, които губят родителите си", написа той в социалната мрежа.

Снимка 636218

Източник: X/Screenshot

Украински официални лица разкритикуваха Мъск по-рано по време на войната за предложението, че трябва да обмислят да направят териториални отстъпки в замяна за мир - позиция, която Киев твърдо отхвърли.

През септември Зеленски посети Съединените щати и се срещна с високопоставени служители в опит да осигури допълнителна помощ.

САЩ оказват най-сериозната подкрепа на Украйна след руската инвазияя миналата година, като до момента са отпуснали десетки милиарди долара военна и финансова помощ.

Мъск се застъпи за пост на Медведев в Twitter за изчезването на Украйна

Мъск се застъпи за пост на Медведев в Twitter за изчезването на Украйна

Американският милиардер отказа да изтрие публикацията