Хиляди в центъра на Мадрид протестират подкрепени от дясноцентристки партии, които се противопоставят на план на испанското правителство за намаляване на напрежението в региона на Каталуния, съобщава БиБиСи.

Народната партия (ПП) и Сиудаданос (граждани) призоваха за протеста, след като премиерът Педро Санчес заяви, че ще назначи докладчик за разговори със сепаратистите в Каталуния.

Те смятат това за предателство и поддаване на сепаратистки натиск и искат предсрочни избори. Подобно на десните, управляващите социалисти също се противопоставят на независимостта на Каталуния.

Крайно десни групи, включително партията "Вокс", също присъстват на протеста, който се провежда под мотото "За обединена Испания. Избори сега!".

Мощен ръст в подкрепата за крайнодясната испанска партия Vox

Мощен ръст в подкрепата за крайнодясната испанска партия Vox

Настъпление на крайната десница и в Испания

Един от протестиращите, коментира пред "Ройтерс", че Санчес "е предал Испания и ние смятаме, че испанците не заслужават такъв ръководител на правителството".

В реч пред протестиращите, лидерът на ПП, Пабло Касадо осъжда политиките на Санчес като "социалистическо предаване" и "сделки под масата", съобщава "Ефе".

"Времето на Санчес свърши", коментира Касадо, добавяйки, че протестите са повратна точка и началото на връщане към "хармония и законност" в Испания.

"Днес, в Мадрид, Франко никога не е умирал, засрамете се", пише гражданин в Туитър.

Испанското правителство спря преговорите с каталунските сепаратисти

Испанското правителство спря преговорите с каталунските сепаратисти

Риск от предсрочни избори…

Напрежението остава високо, тъй като много каталунци се възмущават от използваната сила от Мадрид миналата година, както и заради съдебните процеси на лидерите за независимост.

Каталунският лидер в изгнание Карлес Пучдемон заяви в края на януари, че Каталуния трябва да бъде независима държава в Европа.

На единството на нацията посвети коледното си слово испанският крал Фелипе VI. В 11-минутна реч, той призова своите поданици да уважават конституцията на Кралството. Документът, който през декември навърши 40 години, "е живата реалност, която защитава правата и свободите в Испания.

Премиерът Санчес оглавява правителство на малцинството, което зависи от националистите, включително и от каталунците, за да остане на власт, но той отхвърля всеки нов каталунски референдум за независимост.

Крайнодясна испанска партия поиска експулсиране на мигранти

Крайнодясна испанска партия поиска експулсиране на мигранти

"Вокс" за първи път спечели места в местния парламент