Мъж, който нападна полицаи в Капитолия с пръти на 6 януари 2021 г., получи 20-годишна присъда, предаде "Асошиейтед прес".

Това е Дейвид Никълъс Демпси от Калифорния, който нееднократно е имал насилнически прояви, беше осъден на 20 години затвор за многократни нападения срещу полицаи с пръти за знамена и други импровизирани оръжия по време на бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия.

Припомняме, че при щурма загинаха четирима души. Служител на полиция на Капитолия, който беше атакуван от протестиращи, почина в деня след метежа, а четирима полицаи, участвали в отбраната на Капитолия, по-късно се самоубиха. Ранени бяха около 140 полицаи.

Присъдата на Дейвид Никълъс Демпси е сред най-тежките, особено ако се сравни със сроковете, които са получили други участници в бунта на Капитолия.

Според прокурорите той е бил един от най-агресивните поддръжници на Доналд Тръмп, атакували Капитолия, докато законодателите са се събирали, за да удостоверят победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 година.

Тръмп получи обвинение за изборите и щурма на Капитолия

Тръмп получи обвинение за изборите и щурма на Капитолия

Новината бе очаквана

Те твърдят, че Демпси е удрял полицаите по главите. От прокуратурата обвиниха Демпси, че е замахвал с пръти по представители на реда, охраняващи тунел. Освен това ударил полицай в главата с метална патерица, а негов колега нападнал с лютив спрей и счупени мебели, посочиха прокурорите.

Той се покатерил по други от метежниците на Капитолия, използвайки ги като живо скеле, като целта му била да достигне до служителите, охраняващи входа на тунела. При този си опит той ранил най-малко двама полицаи, уточниха прокурорите.

Майк Пенс: Тръмп действа безразсъдно, но не и престъпно при щурма на Капитолия

Майк Пенс: Тръмп действа безразсъдно, но не и престъпно при щурма на Капитолия

Aмериканската общественост трябва да определи дали Тръмп е отговорен за щурма на Капитолия

"Поведението на Демпси на 6 януари беше изключително грубо", категоричен бе окръжният съдия Ройс Ламбърт.