Синдикатите проведоха улични демонстрации в градове в цяла Франция в четвъртък, като учители, медицински сестри и адвокатите се присъединиха към протестите срещу пенсиите реформи, а най-дългото спиране на транспорта в страната от десетилетия навлезе в 36-ия си ден, съобщава "Гардиън".

В сутрешния час в пик, в по-голямата част на Париж има задръствания, тъй като общественият транспорт е сериозно нарушен, оставяйки милиони пътуващи да търсят начин да стигнат до работните си места.

Повече от една трета от учителите спряха работа в цялата страна, а десетки училища затвориха в столицата. Железопътните услуги във Франция бяха силно засегнати и имаше предупреждения за потенциални закъснения и отмяна на полети.

Нови стачни действия  във Франция застрашават и въздушния транспорт

Нови стачни действия във Франция застрашават и въздушния транспорт

Продължават стачните действия във Франция

Измина повече от седмица, откакто Еманюел Макрон призова за "бърз компромис", за да прекрати най-големите стачки. Правителството се надява, че преговорите през следващите 24 часа ще сложат край на задънената улица за промените в пенсионната система.

Но за да постигнат това, длъжностните лица трябва да спечелят умерения синдикат на Лоран Бергер, който коментира в сряда вечер: "Ние сме далеч от споразумение." Разговорите ще продължат в петък.

Анкета на Odoxa за Le Figaro установи, че 61% от френската общественост оправдава стачката, но 57% искат да спре. Особено засегнати са пътуващите в Париж и околностите, където милиони зависят от влаковете.

Протестното движение срещу пенсионните реформи на Макрон продължава по-дълго от всяка стачка след стачка на работници от май 1968 г. Спирането на железопътния транспорт, започнало на 5 декември сега най-дългата непрекъсната стачка на влаковите услуги във Франция от създаването на националната железопътна служба през 30-те години на миналия век.

Френските профсъюзи блокират рафинерии в опит да спрат пенсионната реформа

Френските профсъюзи блокират рафинерии в опит да спрат пенсионната реформа

Според френският премиер Едуард Филип няма риск от недостиг на гориво

Премиерът на страната изтъква, че за да се балансира пенсионният бюджет, работниците ще бъдат стимулирани да останат на работа до 64-годишна възраст, за да получат пълна пенсия, вместо да напуснат на официалната възраст за пенсиониране - 62 години.

Синдикатите се опасяват, че хората ще бъдат принудени да работи по-дълго за по-ниски пенсии. Дори умерените синдикати се гневят на всяка промяна на възрастта за пенсиониране.

Спорът засяга сърцето на президентския проект на Макрон и обещанието му да постигне най-голямата трансформация на френския социален модел и система на благосъстояние от следвоенната ера.

След избирането му през 2017 г. той се е насочил към скандинавски стил на "гъвкава сигурност", в който пазарът на труда е разхлабен и акцентът е върху преминаване към общество от хора, които сменят едно работно място с друго.

Промяната на пенсионната система на Франция е последната стъпка на Макрон, след като той преработи трудовите правила и системата за безработица, но тя винаги е била изключително чувствителна тема във Франция.

Започнаха решаващите преговори във Франция за пенсионната реформа

Започнаха решаващите преговори във Франция за пенсионната реформа

Премиерът Едуар Филип намекна, че двете страни могат да постигнат компромис