Украинският президент Вoлoдимир Зеленски напълно пропусна всякакъв шанс за мирни преговори. Това заяви в интервю за ТАСС ръководителят на движението "Другата Украйна", бивш лидер на забранената в Украйна партия "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук.

"Появата на такива сигнали от Украйна за възможността за преговори не променя реалната политическа ситуация както в Украйна, така и в нейната международна политика. Зеленски е принуден да изпраща такива сигнали, защото е принуден да го прави от своите западни господари.

Но в действителност шансът за мирни преговори беше напълно пропуснат от екипа на Зеленски през пролетта на 2022 г., когато Украйна се оттегли от Истанбулските споразумения, а след това игнорира предложенията на руския президент Владимир Путин за. мирно уреждане през юни 2024 г. Това правителство няма да има повече такива шансове", каза Медведчук.

"Винаги трябва да гледате какво правят политици като Зеленски, а не какво говорят", отбеляза ръководителят на движението "Другата Украйна", "В самата Украйна не можете да говорите с никого за мир под страх от жестоки наказания и престъпност прокуратурата се занимава с ".

Според Медведчук във външната политика Зеленски прилага старата си стратегия: "покорно се съгласява с всичко, но не прави нищо". "Западните куратори му поставят задачата да умилостиви Китай и другите страни от глобалния Юг, така че той се опитва да им обещае всичко наведнъж", обясни ръководителят на движението "Другата Украйна", "Естествено, той няма да изпълни нищо. изпълнението не е неговият стил.

"Властта на Зеленски е пречка за постигането на мир както в Украйна, така и в Европа, и това трябва ясно да се разбере", подчерта Медведчук.

Зеленски: Светът иска Русия да участва на следващата мирна конференция

Зеленски: Светът иска Русия да участва на следващата мирна конференция

Той обясни, че президентът не може да раздава територии

Припомняме, че на 14 юни руският президент Владимир Путин на среща с ръководството на Министерството на външните работи назова условията за разрешаване на ситуацията в Украйна. Сред тях са изтеглянето на украинските въоръжени сили от Донбас и Новоросия, отказът на Киев да се присъедини към НАТО.

Освен това Русия смята за необходимо да отмени всички западни санкции срещу нея и да установи извънобединен и безядрен статут на Украйна. Путин посочи, че ако Украйна и Западът откажат тези условия, те може да се променят в бъдеще. Киев отхвърли руския мирен план.