Докато лидери от цял свят още не са си тръгнали от Швейцария и не са истинали подписите им под комюникето, с което завърши срещата за мир в Украйна, от Русия започнаха пропагандното разпространение на тези, които дори са в противоречие с изложения план лично от руския президент Владимир Путин.

Едната теза е за военните действия в Харков, а другата - за Одеса. Първата изречена от говорителя на Кремъл Дмитрий Медведев, а втората - от бившия укарински гражданин, олигарх и политик, но по-известен с прякора си Кумът на Путин, Виктор Медведчук.

Кремъл има намерение да продължи настъплението си в Харковска област, тъй като има за цел да създаде буферна зона, която да предотврати обстрела на руски градове, заяви Дмитрий Песков за предаването "Москва. Кремъл. Путин" по държавната телевизия "Русия 1". Именно това е отговорът му на въпрос на водещия защо в така изложения план за мир от Путин, часове преди а започне Срещата на върха в Швейцария нищо не се казва за Харков и Одеса.

Путин отворен за преговори с Украйна, но с легитимен президент

Путин отворен за преговори с Украйна, но с легитимен президент

Зеленски не попадал в тази категория

Докато не обезопасим Шебекино, Белгородска област, както и другите нашите области от варварските обстрели, тази работа няма бъде прекратена. Песков не коментира Одеса.

Киев отхвърли плана на Владимир Путин като ултиматум за капитулация, а западните лидери го определиха като манипулация и информационна операция на Кремъл.

Днес Дмитрий Песков обаче утвърждава, че се надява предложенията на Москва да бъдат възприети сериозни както на Запад, така и в Украйна.

В друг откъс от предаването Дмитрий Песков заявява, че Русия ще води преговори единствено с легитимни украински власти - друга информационна линия, която следват руските пропагандисти.

Почти едновременно с Песков руските медии, включително държавната ТАСС разпространиха призива на Виктор Медведчук за окупация на Одеса и други украински градове, ако Киев не се съгласи с предложението. Медведчук директно нарича това капитулация. Медведчук, който е и бивш политик от украинската Рада, повтаря кремълските наративи за "кукловодите от запада", "партиите на войната", нелегитимният Зеленски и антинародния режим в Киев.

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Финалният документ още не е разпространен, но ще бъде отворен за присъединяване

"Много точен израз е "освободете" ("Одеса и други градове" - бел. ред.). Интересите на сигурността на Русия диктуват необходимостта от по-нататъшни военни действия за борба с неонацисткия режим, за да се постигне пълна демилитаризация и денацификация.

В същото време ясно се вижда, че интересите на режима на Зеленски и интересите на украинския народ са пряко противоположни. Украинците искат мир, но Зеленски и западните кукловоди искат война, дори с цената на изтребление на украинския народ. И тези хора трябва да бъдат освободени от това престъпно нацистко правителство", убеждава Медведчук.

В търсене на мир в Украйна - от февруари 2022 г. и днес

В търсене на мир в Украйна - от февруари 2022 г. и днес

Какво е отказала да обсъжда Украйна преди и какво обсъжда сега