Руският президент Дмитрий Медведев обвини президента на Беларус Александър Лукашенко, че се опитва да направи Русия един от главните врагове на страната си.

"Стремежът да се формира в общественото съзнание образа на външен враг винаги е отличавало беларуското ръководство. Преди време тази роля играха Америка, Европа и Запада като цяло. Сега за един от главните врагове е обявена Русия", заяви президентът в изявление във видеоблога си, цитиран от "Интерфакс".

"В изказванията си Лукашенко излизане само далеч извън рамките на дипломатическите правила, но и отвъд елементраното човешко приличие", отзбелязва Медведев.

"Помня колко бях удивен, когато при нашата първа двустранна среща, вместо да се съсредоточи върху руско-беларуското сътрудничество, той подробно и по-изключително негативен начин започна да обсъжда моите предшественици на президентския пост - Борис Елцин и Владимир Путин", разкри Медведев.

Той отбеляза, че Русия винаги е помагала на беларуския народ:

"От разпадането на Съветския съюз, а това са вече 20 години, обемът на тази подкрепа е голям".

"Затова е учудващо, че в последно време ръководството на Беларус е взело на въоръжение антируската риторика. Предизборната кампания изцяло е построена на антируските сюжети, на истеричните обвинения към Русия, че не желае да подкрепя Беларус и икономиката й, проклятия по адрес на руското ръководство", заключава руският президент.