Руският премиер отправи остри критики към Франция за подкрепата, която страната оказва на сирийските бунтовници, съобщава Ройтерс.

Припомняме, Франция стана първата европейска страна, която призна новосформираната опозиционна коалиция в Сирия като единствен легитимен представител на народа и обяви, че ще разгледа възможността за въоръжаването й, след като тя сформира преходно правителство.

В изказване преди визитата си в Париж, Дмитрий Медведев определи това решение на френските власти за „неприемливо".Желанието да промениш политически режим в чужда страна чрез признаването на някаква политическа сила като единствен суверенен представител не ми изгледа изцяло цивилизовано", посочи той.

Медведев повтори и изказаната от руския президент Владимир Пути позиция по отношение на Сирия, а именно, че „Москва не подкрепя нито режима на Асад, нито опозицията".

„Въпросът е колко правилно е решението да подкрепиш друга политическа сила, ако тази политическа  сила е в директна конфронтация с официално представеното правителство, признато от друга страна. От гледна точка на международното право, това е абсолютно неприемливо", подчерта руският премиер.

Франция и останалите западни страни са в конфликт с Русия по отношение на Сирия, след като Москва на няколко пъти наложи вето над резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, целящи да окажат допълнителен натиск над режима на Асад.

Медведев обвини Франция и за това, че поставя административни бариери за руските инвеститори, често приемани с доза съмнение на Запад заради произхода на средствата им сред спорните приватизации през 90-те, посочва агенцията

„Време е да се разбере, че повечето руски бизнесмени са съобразяващи се със закона хора, които са направили парите си по честен начин и тези пари могат да бъдат инвестирани на много места, включително Франция", изтъкна той.

Руският премиер заминава на двудневна визита във Франция, където ще се срещне с президента Франсоа Оланд и премиера Жан Марк Еро.