"Европейските почитатели на жабите, лебервурста и спагетите обичат да посещават Киев. С нулева полза". Това написа в Туитър заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, имайки предвид три стереотипа, свързани с Франция, Германия и Италия.

Подигравателният му пост се отнася до френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги, които днес пристигнаха с влак в Киев.

Медведев допълва, че тримата европейски лидери "обещаха членство в ЕС и стари гаубици на Украйна, насладиха се на горилката (украинска алкохолна напитка - бел.ред. ) и се прибраха с влак, както преди 100 години".

По негови думи обаче това няма да доближи Украйна до мир, а "часовникът тиктака".

Пътуването до Украйна на Макрон, Шолц и Драги, което не беше обявено от съображения за сигурност, идва един ден, преди Европейската комисия да издаде препоръка за статута на Украйна като страна кандидат за членство в ЕС - нещо, което много европейски страни посрещнаха хладно.

Киев разкритикува Франция, Германия и в по-малка степен Италия за това, че поставят собствения си просперитет пред свободата и сигурността на Украйна.

Френският президент е критикуван от Украйна и източноевропейските съюзници за това, което те възприемат като двусмислена подкрепата му за Украйна във войната срещу Русия.

Критики имаше и към Германия. Причината е, че въпреки настоятелните искания от страна на Украйна да й бъдат изпратени повече оръжия, стана ясно, че Берлин възнамерява да достави по-малко реактивни системи за залпов огън (РСЗО) Mars II от обещаното - само три.

Шолц, Макрон и Драги пристигнаха Киев
Обновена

Шолц, Макрон и Драги пристигнаха Киев

Посещението им има няколко важни цели