ООН не успява да си свърши работата, защото страните членки не могат да постигнат съгласие за нищо. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Вземете ООН. Най-важната, централната институция в системата на международните отношения не успява да изпълни задълженията си, защото държавите членки имат много различни позиции. А има държави, които всъщност се опитват да диктуват волята си и да налагат някакви свои идеи на върха на системата на международното право, някои от които изобщо нямат правно измерение", посочи той.

Той даде като пример доктрината за правилата на САЩ, "която е неписана, и реда, основан на тези правила".

"Когато ги питаме: за какво става дума, покажете ни, те отвръщат - няма какво да показваме. Във въображението на САЩ и техните съюзници е така: това, което казваме, е международното право, това, което чувстваме, е правилният ред", отбеляза Медведев.

САЩ блокираха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Газа

САЩ блокираха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Газа

Напрежение в световната организация

По негови думи колосалната криза в системата на международното право от последния век в момента е очевидна.

"Международното право не е мъртво, но виждаме колосална криза в него. Всичко, което беше, сега се оспорва, защото животът се промени и институциите не работят така, както трябва", изтъкна Медведев.

Той отбеляза, че законът е гъвкав и може да се променя.

"Ако не искаме да говорим помежду си на езика на оръжията, а това е най-трудният начин, който понякога е невъзможно да се избегне, тогава ще трябва да подобрим системата на международното право", категоричен бе Медведев.

ООН отрича предубеденост към Израел

ООН отрича предубеденост към Израел

Световната организация защитава "спасяването на животи"