Руският президент Дмитрий Медведев поиска внедряване на иновации в военнопромишления комплекс на страната.

Поръчката си президентът отправи на заседание на комисията по модернизация и технологично развитие, съобщава агенция Новости.

Русия ще инвестира през следващите 10 години около 750 милиарда долара за създаването на нови оръжейни системи. Според президента Дмитрий Медведев тази програма за модернизация трябва да стане основен източник на иновации в страната.

"По цял ред направления руската промишленост не е способна да реагира на увеличаване на поръчките или адекватно да финансира и осъществи производството на високотехнологична продукция", отправя критиката си Медведев към директорите на заводи.

По мнението на държавния глава ситуацията в руските военни предприятия е тежка.

Като недостатък на работата Медведев откроява това, че много от заводите се занимават с оптимизация на съветски разработки - „Това сигурно е нужно да се прави, но на нас са нужни нови решения.", казва президентът.

По думите му парите на държавата трябва да се инвестират в иновации. Само при това положение ще може да бъде обезпечена и конкурентоспособността във военната и технологичната сфера и да се постигне модернизация на икономиката.
Само така може, според Дмитрий Медведев, да се говори за национална сигурност.

За да разсее опасенията, че усилията за модернизиране на Русия се насочват единствено към нуждите на отбраната, военният министър Анатолий Сердюков заяви, че над 70 % от военните технологии могат да се прилагат в гражданската индустрия.