Заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев нарече одобрената от Конгреса на САЩ помощ за Украйна в размер на 40 милиарда долара доказателство за прокси война срещу Русия.

По негови думи огромната сума ще се озове в джобовете на украинските и американските представители на военно-промишления комплекс.

"Съвсем очевидно е, че "помощта" в такъв безпрецедентен мащаб съвсем не се обяснява с любов към Украйна и дори не с подкрепа за собствената й икономика. Целта й е продължаването на прокси войната срещу Русия, желанието да нанесе тежко поражение на страната ни, да ограничи нейното икономическо развитие и политическото й влияние в света", написа той в Телеграм.

US Конгресът пред одобрение на 40 милиарда долара помощ за Украйна

US Конгресът пред одобрение на 40 милиарда долара помощ за Украйна

Военна и хуманитарна подкрепа за страната във война

Медведев обаче подчертава, че това няма да сработи.

"Печатната им преса, заради която Америка непрекъснато увеличава и без това надутия си държавен дълг, ще се счупи по-бързо. Да не говорим за безумните цени на бензина и храните, за чийто ръст американците трябва да благодарят на своите русофобски власти", изтъква той.

Бившият руски президент е категоричен, че целите на руската "спецоперация", както Кремъл нарича войната в Украйна, ще бъдат постигнати.

Също в Телеграм председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин обвини Вашингтон, че използва помощта, за да "задължи" Украйна и че присвоява зърнените резерви на страната вместо плащане, съобщава "Ройтерс".

Вашингтон иска гладомор в Украйна, написа той, имайки предвид изкуствения глад от 30-те години на миналия век, убил милиони украинци.

Дмитрий Медведев вещае купони за храна в Европа

Дмитрий Медведев вещае купони за храна в Европа

Според него така "призракът на комунизма е проникнал в Европа"