Сегашната преговорна позиция на Руската федерация за Украйна не е нищо повече от "загрявка за деца" преди бъдещи искания "за пълна капитулация на режима в Киев". Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент и премиер на страната Дмитрий Медведев в канала си в "Телеграм", цитиран от ТАСС.

Той обърна внимание на думите на президента на Украйна Володимир Зеленски, който обяви отказа си да води диалог със страни, които поставят ултиматуми.

"Настоящите "ултиматуми" са детска загрявка за исканията в бъдеще. И той ги знае: пълната капитулация на киевския режим при условията на Русия", предупреди Медведев.

По-рано Зеленски каза, че в момента не е готов да преговаря с Москва. В интервю за CNN той каза: "Това е мой принцип, не говоря с тези, които поставят ултиматуми". Според него Руската федерация няма желание да преговаря по конструктивен начин. Зеленски отговори утвърдително и на въпроса дали ще се "бори докрай" и добави, че споразумение между двете страни може да бъде сключено, след като Русия напусне украинските територии, без да уточнява какво има предвид.

Сергей Лавров заговори за преговори с Украйна

Сергей Лавров заговори за преговори с Украйна

По думите му Русия не се отказвала от преговори с Украйна

От началото на инвазията на Русия в Украйна Медведев се превърна в един от основните говорители на руските позиции и то се отличава с най-острите сред тях.

През януари 2020 г. Медведев пое поста на заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия доста неочаквано след сато отстъпи поста премиер на Михаил Мишустин и след като дълги години беше сочен като дясната ръка на Владимир Путин, като дори с него си "размениха" постовете на премиер и президент, за да бъде изпълнено конституционното ограничение за мандатността. Все пак длъжността заместник-секретар на Съвета за сигурност бе създадена специално за него, такава не съществуваше преди, а председател е Владимир Путин. За две години обаче Дмитрий Медведев мина на заден план и рядко се чуваше неговия глас.