Британските държавни служители са "легитимна военна цел" поради подкрепата на Великобритания за Украйна. За това предупреди заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че подкрепата на Обединеното кралство за Киев е равносилна на "необявена война" срещу Русия.

Изявлението му дойде, след като британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че Украйна има право да "проектира сила отвъд границите си" в Русия, за да се противопостави на руската инвазия.

Украинските власти отрекоха да стоят зад вчерашната атака с дрон срещу Москва. Имаше обаче ескалация на инцидентите в Русия, извършени или от украинските военни, или от местни групировки, които се противопоставят на войната.

Медведев заплаши руските оръжия да пратят Великобритания на дъното на океана

Медведев заплаши руските оръжия да пратят Великобритания на дъното на океана

Обединеното кралство било вечният враг на Русия

В отговор на външния министър Медведев заяви: "Глупавите служители на Обединеното кралство - нашият вечен враг, трябва да помнят, че в рамките на общоприетото международно право, което регулира съвременната война, включително Хагската и Женевската конвенция с техните допълнителни протоколи, държавата им също може да се квалифицира като воюваща".

Великобритания действа като съюзник на Украйна, като ѝ предоставя военна помощ под формата на оборудване и специалисти, т.е. де факто води необявена война срещу Русия, подчерта той и обобщи: "В такъв случай всеки от нейните държавни служители (било военни или цивилни, които улесняват войната) може да се счита за легитимна военна цел".

Според Министерството на отбраната на Великобритания атаките на руска територия са причина за предислоцирането на руските сили.

От британското разузнаване посочват, че от началото на май 2023 г. Русия все повече отстъпва инициативата в конфликта и реагира на действията на Украйна, вместо активно да напредва към собствените си военни цели.

Русия наказва агресивната реторика на Великобритания с нови санкции

Русия наказва агресивната реторика на Великобритания с нови санкции

На 36 британски политици и журналисти се забранява влизането в страната