Случващото се в Близкия изток ще окаже пряко въздействие върху Русия, но в нашата страна такъв сценарий няма да се развие. Това заяви руският президент Дмитрий Медведев, пише Интерфакс.

В изказване на Националния антитерористичен комитет във Владикавказ Медведев предвиди активизация на сценариите за политическа дестабилизация, които са обхванали редица страни в Близкия изток. Той обаче е убеден, че в Русия те няма да се реализират. По думите му ситуацията в Близкия изток и в арабския свят може да стане още по-тежка и предстоят много трудности, които трябва да бъдат преодолени.

Според него в редица случаи може да се стигне до дезинтеграция на големи гъстонаселени държави, за разпад на тези страни на малки части. А тези държави, според Медведев, са сложни и вероятно ще провокират сложни събития - включително и възможността от идване на фанатици на власт. Според руския президент това означава още десетилетия пожари и разпространение на екстремизъм.

Медведев изтъкна, че за решаване на проблемите на тероризма и екстремизма в Руската федерация и конкретно в Северен Кавказ трябва да се развиват социални програми, да се разкриват работни места, да се развиват образователните програми и да се оказва максимално широка поддръжка на руския ислям. „Този, който иска да се промени, ще получи шанс, този който иска кръв - ще се задави в своята кръв", подчерта той.

Президентът не изключва чуждестранно участие в терористичната активност на територията на Русия.