Руският президент Дмитрий Медведев посети за първи път официално Южна Осетия, пише ИА "Осинформ".

Медведев се срещна с президента на новата република в Цхинвали Едуард Койкоти.
Пред сградата на президентството руският държавен глава разговаря и със стотици граждани на Южна Осетия, събрали се да го приветстват, след което се отправи към официалния работен разговор.

На Дмитрий Медведев бяха представени всички членове на правителството на Южна Осетия.

Едуард Койкоти благодари на Медведев за подкрепата и акта на признаване на независимостта на републиката, като отбеляза, че визитата на руския държавен глава в Цхинвали е голям празник за целия южно осетински народ.

Народът на Южна Осетия Ви е благодарен за подкрепата, признаването на нашата държави, и както сега мъдрите казват, ние сме признателни и Ви благодарим за спасението на нашия малък народ", каза Койкоти.

Дмитрий Медведев подчерта по време на срещата, че Русия и Южна Осетия и в бъдеще ще продължат сътрудничеството в различни сфери и по различни проекти.

"Аз считам, че именно днешната първа визита ще заложи основата за такъв вид контакти и в бъдеще, основата на приятелски отношения", посочи Медведев, като припомни, че в трудните и драматични събития, при които възниква Южна Осетия, руският народ е оказал необходимата подкрепа на новата държавата.

Медведев изтъкна, че между Русия и Южна Осетия вече има не само велико минало, но и добра нормативна база, няколко договора, които обвързват тясно двете държави.

"Ние обезателно ще ги осъществим, тъй като след това ще трябва да направим още много", подчерта руският държавен глава и поиска Едуард Койкоти да му представи най-важните проекти и тези, които са от първостепенно значение и върху които трябва да се постави акцент.

По думите на Медведев между Русия и Южна Осетия трябва да се поддържа и сътрудничеството в сферата на отбраната.