Обещанията на Лондон за 100-годишно партньорство с Киев са лъжа, тъй като Украйна няма да издържи и четвърт от този период, а самата Великобритания може да потъне през следващите години. Това мнение изрази заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев на своята англоезична страница в X (бивш Twitter), цитиран от ТАСС.

"Британският външен министър Дейвид Лами обеща на Украйна 100 години подкрепа. 1). Той лъже. 2). Така наречената Украйна няма да издържи дори една четвърт от този период. 3). Островът, наречен Великобритания, може да потъне в близко бъдеще. Нашите свръхзвукови ракети ще помогнат, ако се наложи", написа Медведев.

Великобритания обяви помощ за Украйна на стойност над 600 млн. паунда

Великобритания обяви помощ за Украйна на стойност над 600 млн. паунда

Лондон е потвърдил вече поети ангажименти от консерваторите

Припомняме, че по-рано британският външен министър Дейвид Лами обяви помощ за Украйна на стойност над 600 млн. паунда. 

Според британското правителство, Лами потвърди обещанието за предоставяне на 242 милиона паунда през периода 2024-2025 г. за хуманитарна помощ, енергийни нужди, възстановителни дейности и реформи в Украйна. Това обещание е дадено още по време на управлението на консервативния премиер Риши Сунак.

Освен това Лами обяви план за гарантиране на кредити от Световната банка за Украйна на стойност 484 милиона долара до края на годината. Целта на тези кредити е да подпомогнат икономическата стабилност на страната.

"Това е вторият транш от пакет на стойност 3 милиарда долара, обещан от Великобритания на Конференцията за възстановяване на Украйна, проведена в Лондон миналата година," уточняват от пресслужбата на правителството.

По случай визитата на Лами в Киев, министърът на отбраната на Великобритания Джон Хийли припомни ангажимента на страната да предостави на Украйна до края на годината стотици зенитни ракети, десетки хиляди снаряди и бронирани машини. Тези планове също бяха споменати в правителственото изявление.

Блинкън и Лами пристигнаха в Киев в критичен момент от войната

Блинкън и Лами пристигнаха в Киев в критичен момент от войната

Все още не е ясно дали САЩ ще разрешат удари дълбоко в руска територия с американски оръжия