Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев обвини външните министри на страните от Г-7 в лъжа и измама заради призивите им към Русия да потвърди, че е против ядрена война, съобщава ТАСС.

"Какви лъжливи копелета! Самите те хвърлиха атомни бомби, но не показват угризения на съвестта. Те вечно говорят неистини, лъжат собствените си хора, както и външни лица, а след това твърдят, че нашата страна е тази, която разпространява "фалшива информация" за Украйна. Сега изискват Русия да им предостави някакви гаранции по отношение на ядрените оръжия, но в действителност намекват за бъдещ ядрен конфликт между страната ни и НАТО", написа Медведев в "Телеграм".

Той отбеляза, че срещата на външните министри на Г-7 се провежда в Япония. "Там стотици хиляди хора загинаха от атомни бомби. Това е държава, чиито лидери на практика плюят върху гробовете на своите съграждани, загинали от ръцете на американците. Какъв позор!", възмути се той.

Колко вероятно е Русия да започне ядрена война?

Колко вероятно е Русия да започне ядрена война?

Путин постави ядрените си сили в повишена готовност в началото на конфликта и продължава да дрънка с оръжие

По-рано министрите на външните работи на Г-7 в съвместно изявление призоваха Москва да докаже - "на думи и на дело", - че не може да има победители в ядрена война и следователно такава никога не трябва да се води.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в кулоарите на форума, че "Хирошима заедно с Нагасаки са най-яркото напомняне за безпрецедентното опустошение и огромното човешко страдание, преживени от народа на Япония в резултат на атомните бомбардировки през 1945 г.". Той обаче пропусна да уточни, че именно САЩ са извършили атомните бомбардировки на Япония, пише ТАСС.

САЩ извършиха атомните бомбардировки над японските градове Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война с цел да ускорят капитулацията на Япония. Бомбардировките на САЩ до момента са единствените примери за използване на ядрени оръжия по време на война в човешката история.

FT пита какъв е отговорът, ако 300 ядрени ракети летят към САЩ

FT пита какъв е отговорът, ако 300 ядрени ракети летят към САЩ

В контролиран експеримент, 90% са избрали да нанесат ядрен контраудар

Първата американска атомна бомба причини незабавната смърт на между 70 000 и 100 000 души в Хирошима на 6 август 1945 г., а голяма част от оцелелите починаха по-късно от лъчева болест и други последствия. Според най-новите оценки бомбардировката в Хирошима в крайна сметка е причинила над 308 000 жертви.

Нагасаки беше поразен от американска атомна бомба два дни по-късно - на 8 август 1945 г. Загинаха около 70 000 души и градът беше заличен от лицето на Земята. Броят на жертвите на втората атака надхвърли 175 000, посочва ТАСС.