Западните страни са наистина уморени от Украйна и затова сега с ентусиазъм насочват цялата си подкрепа към Израел в продължаващата му война срещу "Хамас". Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Дори новият говорител на Камарата на представителите на САЩ... първото нещо, което направи бе да призове за помощ на Тел Авив", отбеляза той.

"Не трябва ли да е по-добре да съживим мирния процес в Близкия изток и да се опитаме да спазваме Резолюция 242 (1976 г.) на Съвета за сигурност на ООН? Или дори да следваме първоначалния план за разделяне на Палестина, одобрен с Резолюция 181 на Общото събрание на ООН (1947 г.)?", запита политикът в "Телеграм", като уточни, че въпросите му са "разбира се, риторични".

Двата посочени документа изискват уреждане на въпроса в Близкия изток чрез създаването на две държави в Палестина: еврейска и арабска.

"В края на краищата разделянето и прибирането в джоба на всички тези пари, отпуснати за нечия друга война, която се води далеч от американските брегове, е много по-привлекателно предложение. И така, "войната трябва да продължи", обобщи Медведев.

Той отбеляза, че Израел продължава да отлага сухопътната си операция в Газа "най-вече поради натиска на Съединените щати и защото се страхува от глобалния гняв".

"Но не се заблуждавайте. Операцията ще се проведе, и то с най-сериозни и кървави последствия. Молох* винаги изисква нови и нови жертви и машината на взаимното насилие сега ще работи години наред", предупреди Медведев.

(*) Молох в оригиналния еврейски текст на Библията е ханаански бог, свързан с жертвоприношението на деца

Лидерите на ЕС нищят войната в Близкия изток с Украйна наум

Лидерите на ЕС нищят войната в Близкия изток с Украйна наум

Войната в Газа внесе още повече разногласия между страните-членки на ЕС