Мехмет Али Агджа, който на 13 май 1981 година извърши покушението срещу покойния папа Йоан Павел II, поднесе букет цветя на гроба му Ватикана, предаде "Вашингтон Поуст".

Изненадващата визита вероятно е първата му след атентата срещу Светия Отец през 1981 година и процеса срещу него. Той бе освободен през 2010 година (излежава присъди и за други престъпления в Турция) след почти 30 години в затвора.

Посещението идва за 31-та годишнина от посещението на Папата при него в затвора в Рим. Папата прости на своя нападател и по негова молба той е помилван през 2000 година.

За посещението на гроба е потвърдил говорител на Ватикана, който заявява, че вече няма пречки пред Агджа за такова посещение.

Съобщава се, че цветята по-късно са били преместени.

Преди няколко години турчинът заяви, че зад покушението стои Ватикана и по-специално тогавашният държавния секретар Агустино Казароли за един от мозъците атаката срещу полския папа.

В него не са замесени американското ЦРУ, съветското КГБ или други тайни служби, а "българската следа" е била нарочно сътворена с цел да се срине Съветският съюз.