Мексиканският президент Андрес Обрадор разкритикува във вторник съдебната система на страната като "гнила", съобщава "Ройтерс". Това се случва един ден, след като Върховният съд анулира част от набор от избирателни реформи, които той подкрепяше.

В понеделник Върховният съд гласува с 9 гласа "за" срещу 2 гласа "против" за отмяна на мярка, ограничаваща способността на изборния орган да контролира политическите комуникации.

Отделна част от реформата, която съкращава бюджета и персонала на органа, все още очаква съдебна оценка.

"Съдебните съдии, които служат на грабителско малцинство, посветено на ограбването на страната, се осмеляват да отменят закона", обяви Обрадор на ежедневната си пресконференция.

Законодателите приеха изборната реформа - известна като "План Б", след като по-ранна версия не успя да събере достатъчно гласове - през февруари. Обрадор каза във вторник, че сега се работи по "План C".

Критиците на промените в изборите предупредиха, че това ще отслаби демокрацията в страна, която трябва да проведе президентски избори следващата година.

Изборният орган изигра важна роля в преминаването на Мексико към многопартийна демокрация, след като излезе от десетилетия на еднопартийно управление през 2000 г.

Мексиканският президент отново обвинен за подслушване на противници

Мексиканският президент отново обвинен за подслушване на противници

Мексиканското правителство очевидно е продължило да използва шпионския софтуер Pegasus срещу активисти

Лопес Обрадор често атакува агенцията, заявявайки, че е позволила измама с гласоподавателите да го ощети на президентските избори през 2006 г. и 2012 г.

Той също се противопостави на съдиите от Върховния съд, твърдейки, че те не представляват хората по начина, по който го правят законодателите.

"Няма лекарство за съдебната система, тя е гнила", каза той във вторник.

Мексиканският президент в конфликт с Върховния съд

Мексиканският президент в конфликт с Върховния съд

Причината е престъпността