Президентът на Мексико Андрес Обрадор в сряда нападна главния съдия на Върховния съд на страната с обвинения в сътрудничество с престъпността в страната, съобщи АП. Според него, издадени решения са в помощ на престъпни лица. 

Коментарите на президента за пореден път засягат разделението на властите в Мексико, в момент, когато се очаква Върховният съд да се произнесе по противоречивата му изборна реформа.

Обрадор вече атакува независими регулаторни агенции, съдебната система и намали финансирането на Националния избирателен институт.

Изборният спор доведе президента до вражда с пресата, демонстрантите и Държавния департамент на САЩ. Противниците казват, че изборните съкращения застрашават демокрацията в Мексико и ги обжалваха пред Върховния съд.

Отбелязва се, че главният съдия на Върховния съд е Норма Пиня, първата жена, заела този пост.

Десетки хиляди казаха "не" на спорна реформа в Мексико

Десетки хиляди казаха "не" на спорна реформа в Мексико

Реформите, предложени от президента Лопес Обрадор, бяха приети миналата седмица

Президентът беше разгневен, след като съдия издаде заповед за отмяна на заповед за арест срещу Франсиско Гарсия Кабеса де Вака, бивш губернатор на северния граничен щат Тамаулипас, който беше обвинен в корупция. Обрадор заяви, че решението е несправедливо и твърди, че това се е превърнало в норма при Пиня.

"Веднага след като новият върховен съдия зае поста, това отприщи вълна от решения в полза на заподозрени в престъпления, каза Лопес Обрадор, като я обвиня, че се държи така, сякаш съдиите могат да правят каквото си искат.

Обрадор подкрепи друга жена, Ясмин Ескивел, за поста на главен съдия. Но Ескивел беше отхвърлена, след като университетът, който е завършила, отсъди, че е плагиатствала в дисертацията си. 

Преди това Обрадор имаше студени, но уважителни отношения с Пиня, която встъпи в длъжност през януари. Върховният съдия също така служи като ръководител на съвета по вътрешни работи на съдебната власт, натоварен със задачата да наказва съдии. Обрадор обеща да заведе наказателни дела срещу всеки съдия, обвинен в корупция.

"Не става въпрос за намеса в друг клон на властта", каза той. "Тук става дума за нетолериране на несправедливостта и корупцията.

Върховният съд не реагира незабавно на коментарите на Обрадор.

Мексико хвърля армията в борбата с организираната престъпност

Мексико хвърля армията в борбата с организираната престъпност

Стотици войници са изпратени в граничния град Хуарес

Известни са проблемите с престъпността в страната и по границата със САЩ.