Правителството на Мексико работи за ограничаване влизането на мигрантите без документи преди изборите в САЩ, така че страната да не бъде въвлечена в политическия кръстосан огън.

Това заяви в сряда президентът на Мексико Андрес Обрадор, цитиран от "Ройтерс".

Тръмп настоя за спешни мерки срещу мигрантите по южната граница

Тръмп настоя за спешни мерки срещу мигрантите по южната граница

Страната е отровена от прииждащите нелегални, според експрезидента

След като мексиканските власти обявиха, че са регистрирали близо 6000 нелегални мигранти в страната в петък и събота, Обрадор каза, че правителството му иска да гарантира, че няма наплив от мигранти в тези дни.

Той уточни, че имиграционната политика на страната не се променя.

"Не искаме въпросът с миграцията и Мексико да бъдат част от дебата в Съединените щати", каза той на редовна пресконференция, отбелязвайки, че в навечерието на изборите винаги има изкушение да се използва миграцията за политически цели.

Мексико иска регионално споразумение със САЩ за миграцията

Мексико иска регионално споразумение със САЩ за миграцията

На фона на мигрантски натиск по границата

Припомняме, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп превърна нелегалната имиграция във фокус на предизборната си кампания през 2015-16 г. и предизвика възмущение в южната съседка на страната си, след като описа мексиканските мигранти като изнасилвачи и търговци на наркотици.

Неговият наследник Джо Байдън бе обвинен, че подценява проблема. 

През последните седмици републиканските държавни служители превозиха с автобуси хиляди латиноамерикански мигранти до предимно демократични градове в другата част на страната, подклаждайки напрежението по въпроса и обвиненията, че мигрантите се използват като политическа опора.

 САЩ са арестували през март рекордни 210 000 мигранти на южната граница

САЩ са арестували през март рекордни 210 000 мигранти на южната граница

Все повече непридружени деца остават с дни в пълни бежански лагери

В своите забележки Обрадор посочи губернаторските избори, насрочени за 8 ноември, включително надпреварата за преизбиране на губернатора на Тексас Грег Абът.

Абът, критик на граничната политика на САЩ, превозва мигранти с автобуси до градове като Вашингтон, окръг Колумбия, Чикаго и Ню Йорк, където кметът тази седмица обяви извънредно положение, за да се справи с напрежението на новопристигащите.