Мексико изпрати 129 хаитянски мигранти със самолет до родната им страна в сряда. Toва съобщиха служители, цитирани от "Ройтерс".

През миналата седмица започнаха полети до столицата Порт-о-Пренс на фона на скок в броя на пристигащите мигранти от Хаити, които се придвижват до границата на САЩ през Мексико.

През последните дни САЩ освободиха хиляди мигранти от Хаити от лагер на границата с Мексико в Дел Рио, щата Тексас, отчасти чрез експулсиране в Хаити. Хиляди други мигранти се върнаха обратно към Мексико.

ООН сериозно обезпокоена за депортациите на хаитяни от САЩ

ООН сериозно обезпокоена за депортациите на хаитяни от САЩ

"Търсенето на убежище е основно човешко право"

Миналата седмица Мексико изпрати полет до Хаити със 70 души, включително 13 деца.

Полетът в сряда излетя от южния град Тапачула близо до границата с Гватемала, част от споразумение между мексиканското и хаитянското правителство, се казва в съобщение на мексиканския институт по миграцията.

Правозащитната група Fray Matias de Cordova се противопостави, като заяви, че депортирането на хора в държава, където правителството не може да гарантира условия за живот би изложило на риск хората.

Организацията на обединените нации (ООН) през септември изрази дълбоко безпокойство във връзка с масовите депортации от САЩ на мигранти от Хаити, предупреждавайки, че хора със сериозни молби за убежище може да са изложени на риск.

ООН призова Бразилия да приема мигранти хаитяни

ООН призова Бразилия да приема мигранти хаитяни

След като мигрантският натиск по границата на САЩ

Агенциите на ООН за правата на човека и бежанците подчертаха, че всеки, който кандидатства за убежище, има право искането му да бъде разгледано.