Властите на САЩ са преместили около 2000 души в други имиграционни пунктове за обработка в петък от граничен град в щата Тексас, където се наблюдава приток на хаитяни и други мигранти. Това са съобщили в събота Министерството на вътрешната сигурност, цитирани от "Ройтерс". Такива трансфери ще продължат "с цел да се гарантира, че нелегалните мигранти бързо ще бъдат задържани и отстранени от САЩ в съответствие с нашите закони и политика", се казва в изявлението.

Над 10 000 мигранти в момента са под международния мост Дел Рио, който свързва града със Сиудад Акуня в Мексико.

20-годишен връх удариха задържаните мигранти по границата САЩ-Мексико

20-годишен връх удариха задържаните мигранти по границата САЩ-Мексико

Един от проблемите, с които се сблъсква администрацията на Байдън

Работи се с държави като Бразилия и Чили да приемат върнати мигранти.

В него се казва, че митническите и граничните служби на САЩ изпращат 400 допълнителни агенти в сектора на Дел Рио през следващите дни.

Припомняме, че по-рано през седмицата стана ясно, че американските власти са арестували повече от 195 000 мигранти на границата на САЩ с Мексико през август. 

Граничните арести достигат 20-годишен връх през последните месеци.

През юни, вицепрезидентът Камала Харис се сблъска с критиките на републиканците, че неглижира проблема с миграцията, като дори не е посетила още южната граница.

Експерти по миграцията казват, че бедността, насилието и продоволствената несигурност са фактори, които карат мигрантите да напуснат Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор.