Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис тази седмица ще посети границата между САЩ и Мексико, печално известна с проблемите с мигрантския натиск, предаде Politico. Очаква се Харис да пристигне в Ел Пасо, щата Тексас в петък, според източници, запознати с посещението. Тя ще бъде придружена от министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас. Говорители на Харис и Майорка са отказали коментар. 

Това се случва на фона на критиките от страна на републиканците, че от поемането на поста тя все още не го е направила, а е натоварена от президента Джо Байдън да ръководи дипломатически усилия за спиране на притока на мигранти, пристигащи на южната граница. Харис и нейният екип многократно отблъскваха критиките с аргумента, че тя е по-фокусирана върху причините, които карат хиляди мигранти от Централна Америка да се отправят към САЩ, търсещи убежище. Това беше централното послание по време на първото ѝ пътуване в чужбина като вицепрезидент - двудневното посещение в Мексико и Гватемала по-рано този месец.

Пътуването на Харис идва само няколко дни преди бившият президент Доналд Тръмп да посети границата. При това пътуване към Тръмп ще се присъединят губернаторът на Тексас Грег Абът и група републиканци от Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес).

Броят на мигрантите, пристигнали на южната граница на САЩ, се е увеличил през месеците от встъпването в длъжност на администрацията на Байдън. През май над 180 000 мигранти са били задържани на границата, според месечните данни на митниците и граничната защита. По-голямата част, над 112 000, са били почти незабавно върнати. Над 18 800 непридружени деца са преминали границата през март.

Харис и Обрадор обсъждат нелегалната миграция от Мексико през май

Харис и Обрадор обсъждат нелегалната миграция от Мексико през май

Харис е под натиск, тъй като все още не е посетила границата и дала пресконференция

Самият Тръмп като президент бе критикуван от демократите за твърдата си политика спрямо мигрантите.