Американските власти са арестували повече от 195 000 мигранти на границата на САЩ с Мексико през август. Това показват правителствени данни, публикувани в сряда, предаде "Ройтерс".

Те задълбочават хуманитарното и политическо предизвикателство, пред което е изправен американският президент Джо Байдън, докато се бори да ограничи големия брой мигранти.

Въпреки че броят на арестите леко се е понижил в сравнение с юли, те представляват увеличение в сравнение с август 2019 г., преди пандемията на коронавирус да ограничи миграцията по света.

Граничните арести достигат 20-годишен връх през последните месеци. Критиците на Байдън твърдят, че отмяната на политиките на твърдата линия на бившия републикански президент Доналд Тръмп подхранва миграцията.

САЩ и Мексико договориха миграцията и сътрудничеството

САЩ и Мексико договориха миграцията и сътрудничеството

Вашингтон изпраща 8, 5 млн. дози ваксини през август

През юни, вицепрезидентът Камала Харис се сблъска с критиките на републиканците, че неглижира проблема с миграцията, като дори не е посетила още южната граница.

Експерти по миграцията казват, че бедността, насилието и продоволствената несигурност са фактори, които карат мигрантите да напуснат Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор.

Общият брой включва 18 534 непридружени деца мигранти и 79 754 членове на семейството, пътуващи заедно, показват данните. Самотните пълнолетни са около половината от общия брой.

Байдън и Харис нямат решение за проблема с границата, според републиканците

Байдън и Харис нямат решение за проблема с границата, според републиканците

Сенатор Тед Крус остро нападна администрацията във Вашингтон