"Правителството на Мексико призовава правителството на САЩ да посредничи с Тексас за спиране на щателните проверки на товарни камиони, извършвани от Департамента за обществена безопасност на Тексас. Това гласи изявление на външното министерство на Мексико, съобщава "Ройтерс".

Президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор обвини губернатора на Тексас Грег Абът, че "усложнява миграционната ситуация" чрез засилените проверки на взаимната им граница. Държавните служители подновиха интензивните проверки на товарни камиони миналия месец. Според губернатора те са необходими за спиране на потока от мигранти и незаконни наркотици в страната.

Мексиканският президент нарече мерките "едностранни" и "безотговорни" на пресконференция вчера. Той твърди, че губернаторът се възползва от ситуацията, тъй като цели да бъде преизбран. "Той прави миграционната ситуация по-сложна, за да политикарства", настоя Лопес Обрадор.

И Байдън ще строи стена по границата с Мексико

И Байдън ще строи стена по границата с Мексико

Президентът на САЩ се опитва да огранича наплива от нелегални мигранти

Инспекциите идват в момент, когато рекорден брой мигранти пристигат на границата между САЩ и Мексико.

Според националната камара за карго транспорт на Мексико мярката е задържала стоки на стойност 1,9 милиарда долара. Товарите бяха забавени допълнително от временното затваряне от САЩ на няколко пропусквателни пункта, добави външното министерство на Мексико.

След диалог между двете страни пътят между Ел Пасо, Тексас и Сиудад Хуарес ще бъде отворен частично от днес, обяви Мексико.

Мексико разпръсква струпване от мигранти, за да намали натиска по южната си граница

Мексико разпръсква струпване от мигранти, за да намали натиска по южната си граница

Премества над 8000 мигранти от Тапачула до други градове в района