Кипърският въпрос заплашва членството на Анкара в ЕС, заявява германският канцлер Ангела Меркел в интервю за „Sueddeutsche Zeitung".

В него тя подчертава, че много се надява въпросът за Кипър да не приключи с отложената среща, посветена на разделения остров, между представители на Финландия, председателстваща ЕС, и турски политици.

Трябва да приложим в действие протокола от Анкара за свободното движение на стоки, а той включва Кипър, посочва Меркел.
В противен случай ще имаме много, много сериозен проблем при продължаване на преговорите за присъединяване, подчертава германският канцлер.

Апелирам Турция да направи всичко възможно, за да не допусне създаването на подобна усложнена ситуация, в която да попадне ЕС.

Турция трябва да разбере, че не може просто "да се продължи напред" в преговорния процес, ако не се отбележи напредък по отношение на протокола от Анкара за свободно движение на стоки.

На въпрос как оценява отказа на турския премиер Ердоган да се срещне с папа Бенедикт XVI, който в края на ноември се предвижда да посети Турция, Меркел посочва, че това е пропусната възможност за диалог, за изграждане на мост между Ориента и Запада.

Запитана как съчетава две различни позиции по отношение на членството на Турция в ЕС - като канцлер, който го подкрепя и като лидер на Християндемократическия съюз, който е противник на това присъединяване, Меркел отговаря, че в сегашната ситуация двете позиции вървят заедно много добре.