Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се надява, че на срещата на Г20 в Русия може да се постигне международен консенсус в отговор на твърденията за използвани химически оръжия в Сирия, съобщава „Франс прес".

Меркел, която многократно отхвърля участие на Германия в каквато и да е било военна инициатива на САЩ срещу режима на Асад, призова за нови опити за намиране на решение за Сирия на срещата в Русия, която ще се проведе в четвъртък и петък тази седмица.

Заявихме ясно, че Германия няма да участва във военна акция срещу Сирия, но добавихме, че искаме да се направи всичко възможно в следващите дни международната общност да се обедини за единен отговор", каза тя пред депутати в парламентарен дебат преди изборите на 22 септември.

Трябва да заявя, че това не е много вероятно, но времето трябва да се използва. И за това ние сме в постоянни разговори с всичките ни международни партньори, с Русия. И за това искаме да използваме Г20, за да се направи всичко необходимо нашите позиции да се обединят в обща позиция на международната общност. Мисля, че това е в интерес за всички", подчерта германският канцлер.

Руският президент Владимир Путин изрази силни съмнения, че Асад стои зад химическите атаки.