Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро ксенофобските публикации в "Туитър" на американския президент Доналд Тръмп срещу четири цветнокожи членки на Конгреса на САЩ от Демократическата партия, изтъквайки, че атаките му са "против това, което прави Америка велика", съобщава "Франс прес".

"Категорично се дистанцирам от атаките и чувствам солидарност" към жените, коментира канцлерката пред журналисти.

"Според мен силата на Америка се крие в това, че хора от различен произход допринесоха за това, което прави страната велика", изтъкна Меркел.

Конгресът на САЩ осъди расистките коментари на Тръмп

Конгресът на САЩ осъди расистките коментари на Тръмп

Президентът отхвърли обвиненията

Тръмп призова в неделя група от четири цветнокожи членки на Конгреса от прогресивното крило на Демократическата партия - всички американски гражданки и три от тях родени в САЩ - да се "връщат" в страните си на произход.

Въпреки избухналия скандал във връзка с коментарите, които бяха определени като "расистки" от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), Тръмп неколкократно подновяваше атаката си.

"Ако не сте щастливи тук, можете да си тръгнете... Става въпрос за любовта към Америка, някои хора мразят страната ни", написа американският президент в "Туитър" във вторник, повтаряйки същото послание по време на митинг в сряда.

Тръмп прокарва дневния ред на белите националисти, бесни засегнатите конгресменки

Тръмп прокарва дневния ред на белите националисти, бесни засегнатите конгресменки

Призоваха американците "да не се хващат"

Международни критики заляха коментарите на Тръмп. Британският премиер Тереза Мей ги нарече "напълно неприемливи". Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн настоя, че е "напълно и крайно" несъгласна с Тръмп.

Въпреки че обикновено се въздържа да коментира вътрешната политика на други страни, Меркел използва забележително остри думи срещу Тръмп.

Въпросите, свързани с расизма, са особено чувствителни в Германия, като се има предвид нацисткото минало на страната, а правителството постоянно говори открито в подкрепа на толерантността и разнообразието.

Отношенията между Тръмп и Меркел бяха обтегнати още от самото начало, като държавният глава на САЩ критикуваше германския канцлер още преди да встъпи в длъжност.

Тръмп: Не съм расист, тези конгресмени мразят САЩ

Тръмп: Не съм расист, тези конгресмени мразят САЩ

Държавният глава бе забъркан в пореден скандал