Германският канцлер Ангела Меркел призова Беларус да помогне на мигрантите, вместо да се опитва да ги изпрати през границата в Европейския съюз, като нарече тези опити "хибридни атаки", информира "Франс прес".

При посещение в Полша Меркел взе отношение по темата за наплива от мигранти - предимно от Близкия изток - през Беларус в източните ЕС държави Латвия, Литва и Полша.

"Апелът към беларуската страна е да осъзнае, че беззащитните хора от други региони се използват като обекти на хибридни атаки", изтъкна Меркел на съвместна пресконференция с полския премиер Матеуш Моравецки.

Полша обяви извънредно положение на границата с Беларус

Полша обяви извънредно положение на границата с Беларус

От началото на август полските граничари са регистрирали повече от 3 000 опита за незаконно проникване

"Мисля, че е напълно неприемливо да се извършват такива хибридни атаки на гърбовете на отделни хора", настоя канцлерката и добави, че била разговаряла с президента на Русия Владимир Путин по този въпрос.

Тя отбеляза, че мигрантите трябва да бъдат подпомагани от хуманитарни организации и "полската страна също трябва да бъде отворена за това".

ЕС подозира, че беларуският автократ Александър Лукашенко организира потока от мигранти през границата като отмъщение срещу все по-строгите санкции на ЕС срещу неговия режим.

Полша вдига ограда с височина 2,5 м по границата с Беларус

Полша вдига ограда с височина 2,5 м по границата с Беларус

Също така повече войници ще оказват помощ на граничарите

Хиляди мигранти са преминали или са се опитали да преминат през последните месеци - безпрецедентен брой за региона.

Полша реагира, като изпрати 2000 войници на границата и започна изграждането на гранична ограда от бодлива тел и наложи извънредно положение по границата с Беларус.

Критици на дясното популистко правителство на Полша го обвиниха, че използва проблема за миграцията за електорална подкрепа и че не е предоставило адекватна помощ на мигрантите.

Меркел отбеляза, че това ще бъде последното ѝ посещение във Варшава като канцлер, тъй като тя ще се оттегли след изборите този месец.

Следващата седмица тя ще пътува до Париж за последна работна вечеря с френския президент Еманюел Макрон.

Литва, Латвия, Естония и Полша настояват за действия на ООН срещу мигрантите от Беларус

Литва, Латвия, Естония и Полша настояват за действия на ООН срещу мигрантите от Беларус

Лукашенко провежда хибридна атака срещу ЕС