Британският премиер Дейвид Камерън призова европейските лидери да се вслушат в страховете му относно имигрантския поток, заливащ Европа в последната година. Той направи това в 40-минутна реч, в последното за тази година 2-дневно заседание на Европейския съвет в Брюксел, по време на която основната тема е именно този проблем и справянето с него, предаде ITV.

В речта си Камерън обърна внимание на това, че бежанците и имигрантите, пристигнали в последно време, вече са "твърде много за относително кратък период от време". По думите му, безпрецедентният им брой може да накара повечето британци да гласуват за излизане на страната от ЕС на референдума, който трябва да се проведе до края на 2017 година. Припомняме, че докато Камерън е против brexit-а и иска предоговаряне на условията, то в страната нараства броят на поддръжниците на "развода" с ЕС. 

Както бе съобщено по-рано, британският премиер бе твърдо решен остро да постави исканията си за предоговаряне на условията за членство. Той също така иска блокиране на социалните помощи за имигранти за срок от 4 години. Някои от исканията му обаче бяха определени като "неприемливи" от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да подкрепи никакви искания, които дикриминират групи хора или нарушават принципа за свободно придвижване на хора в Съюза.