Британският премиер Тереза Мей се срещна с германския канцлер Ангела Меркел, най-влиятелния лидер на Европейския съюз, за да търси подкрепа за ново отлагане на Брекзит, докато нейните министри се опитаха да преодолеят безизходицата в Лондон по време на кризисни преговори с опозиционната Лейбъристка партия, съобщава "Ройтерс".

Повече от седмица след като Обединеното кралство първоначално трябваше да напусне ЕС (на 29 март), най-слабият британски премиер от десетилетия заяви, че Брекзит може никога да не се случи, докато се бори за ратифициране на споразумението ѝ с ЕС за развода от разделения британски парламент.

ЕС настоява да знае защо Великобритания иска отлагане на Брекзит

ЕС настоява да знае защо Великобритания иска отлагане на Брекзит

Тереза Мей трябва представи ясен и надежден изход от сътресенията около Брекзит

С малко признаци за решение в Лондон, Мей кацна в Берлин, за да търси подкрепа за искането си за отлагане на Брекзит за втори път, от 12 април за 30 юни. По-късно днес тя трябва да се срещне с френския президент Еманюел Макрон.

Мей се срещна с Меркел в канцлерството, което се намира близо до Бранденбургската врата, където Роналд Рейгън през 1987 г. призова съветският държавен ръководител Михаил Горбачов да "събори тази стена!" - бариерата, която разделяше Западен и Източен Берлин от 1961 г.

"Лидерите обсъдиха искането на Обединеното кралство за удължаване на чл. 50 (от Лисабонския договор) до 30 юни, с възможност за по-ранна дата, ако споразумението бъде ратифицирано по-рано", уточниха от "Даунинг стрийт" 10, допълвайки: "Лидерите се съгласиха относно важността да се гарантира нормално излизане на Великобритания от Европейския съюз."

Британският парламент отложи Брекзит след 12 април

Британският парламент отложи Брекзит след 12 април

След историческо гласуване на депутатите страната не може да напусне ЕС без сделка

Докато Меркел и Мей са обсъждали Брекзит вътре, опозиционната либерална Свободна демократическа партия подкара рекламен бус покрай офиса на канцлера с лозунг, на който пишеше: "Скъпа Тереза Мей. Просто го направете. Спрете Брекзит. Възползвайте се максимално от възможностите на Европа".

Мей и Меркел размениха целувки и Меркел ѝ махна за сбогуване, като Мей тръгна за Париж за срещата с Макрон в Елисейския дворец.

След разговорите Меркел заяви, че отлагане на Брекзит, което продължава до края на годината или началото на 2020 г., е възможност. По думите на канцлера, лидерите на страните членки на ЕС ще обсъдят "гъвкаво" удължаване на процеса по Брекзит в рамките на година на срещата в Брюксел в сряда. 

В навечерието на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел, която ще се проведе утре, главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че Общността е готова да приеме отлагане на Брекзит, но че продължителността "трябва да бъде в съответствие с целта на всяко такова удължаване".

Еврокомисарят на Ирландия отсече: Брекзит без сделка е просто лудост

Еврокомисарят на Ирландия отсече: Брекзит без сделка е просто лудост

"Залогът е твърде голям"

"Всяко удължаване трябва да има цел. Удължаването трябва да бъде пропорционално на целта. Нашата цел е организирано излизане", настоя Барние на пресконференция в Люксембург.

"Без споразумение" никога няма да бъде решението на ЕС. За да избегнем липса на споразумение, Великобритания трябва да се съгласи на споразумението", изтъкна Барние.

Лидерите на ЕС, уморени от тригодишната криза с Брекзит, многократно отказаха да предоговорят споразумението за излизане, което Мей договори през ноември. Барние повтори това, въпреки че остави отворена възможността за договаряне на много по-близки отношения след Брекзит.

Китай е „най-големият победител” от парализата около Брекзит, предупреди Йотингер

Китай е „най-големият победител” от парализата около Брекзит, предупреди Йотингер

Той е уверен, че евроскептичните партии няма да спечелят повече от 20%