Въпреки големите териториални загуби, претърпени от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") през 2017 г., които доведоха до фактическо унищожение на нейната близкоизточна империя, която се беше разпростряла на обширни територии в Ирак и Сирия, броят на екстремистите, които все още се намират в Сирия, изглежда е между 8000 и 11 000 души.

Армията на САЩ остава в Сирия до разгрома на ДАЕШ и Асад, да противодейства на Иран

Армията на САЩ остава в Сирия до разгрома на ДАЕШ и Асад, да противодейства на Иран

Това обяви Рекс Тилърсън

В момента терористи от ДАЕШ продължават активно да присъстват в шест района в Сирия - басейна на Ярмук (провинция Дараа); Северозападна Сирия (Хама, Идлиб и Алепо); Южен Дамаск; западната част Дейр ез Зор; в средната част на долината на източния бряг на река Ефрат; източната пустиня Дейр ез Зор край иракската граница.

Обстоятелството, че всички тези райони са разпокъсани един от друг е важен за бъдещите операции срещу тях и представлява значително подобрение през последните години.

Същевременно наличието на изолирани джобове под контрола на ДАЕШ създава фалшиво чувство за сигурност, тъй като пренебрегва факта, че в тях все още присъстват няколко хиляди бойци.

Русия: САЩ обучават бивши бойци на ДАЕШ

Русия: САЩ обучават бивши бойци на ДАЕШ

Вашингтон отхвърли обвиненията