Скандинавските журналистически съюзи обвиниха Международната федерация на журналистите (IFJ) в "корупционни дейности" и недемократични практики заради работата с журналисти от руски държавни медии, съобщи Руската служба на Би Би Си.

"Ние го наричаме корупционна дейност", каза Хана Ахо, ръководител на профсъюза на финландските журналисти, цитирана от Ройтерс,. "Решихме да подадем оставка заедно с норвежките, датските и исландските синдикати", добави Ахо.

Според нея синдикатите в скандинавските страни от много години се опитват да решат проблемите в рамките на IFJ, но Ахо нарича капката, която преля чашата, позицията на IFJ по време на войната на Русия срещу Украйна, когато федерацията не е предприела никакви мерки срещу Съюза на журналистите на Русия за създаването на бюра в окупираните от Русия украински територии.

IFJ заяви, че неговият изпълнителен комитет е инициирал официален процес за спиране на членството и изключване на Руския съюз на журналистите.

Международната федерация на журналистите (IFJ) представлява 600 000 журналисти от 146 страни и се определя като "глобалният глас на журналистите", много от които се стремят да разобличат корупцията и злоупотребите.

С 50% е скочил броят на убитите журналисти през 2022 г.

С 50% е скочил броят на убитите журналисти през 2022 г.

Най-много новинари са загубили живота си в Украйна, Мексико и Хаити