Мигрантите са тук, за да останат. Приоритет за Европа трябва да бъде настаняването на 10 хиляди мигрантски деца без придружител. Това заяви еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу, при откриването в Брюксел на дискусия за интеграцията на бежанците с пари от еврофондовете, предаде БНР.

Големият проблем пред Европа - непридружените деца мигранти
Обновена

Големият проблем пред Европа - непридружените деца мигранти

Алармира социалният министър

"Никой от нас не е готов да допусне възникването на паралелни общества от мигранти в нашите градове. Напротив, очакваме тези хора да допринесат за справяне със социалните предизвикателства в страните ни. Единственият начин да го постигнем е чрез ефективна интеграция на мигрантите. Трябва да признаем, че повечето от тези мигранти са тук, за да останат. За първи път в историята на регионалната политика на ЕС за този програмен период 15 милиарда евро по кохезионната политика се управляват пряко от местните власти. За това обаче са нужни качествени проекти за жилищно настаняване, образование  и създаване на работни места.

Мигранти се стреляха в София
Обновена

Мигранти се стреляха в София

В квартал "Надежда"

В кръглата маса участваха кметовете на седем европейски града - Атина, Амстердам, Барселона, Берлин, Гент, Лайпциг и Париж.