Има изключително голямо нарастване на непридружените деца, които са жертва на трафик.

Това обяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на конференция на високо равнище, организирана от Съвета на Европа за изработването на Стратегия да правата на детето за периода 2016 -2021 г. Конференцията е под надслов „Достигане на висини за правата на детето”.

Рискуваме да създадем изгубено поколение, притеснен Плевнелиев

Рискуваме да създадем изгубено поколение, притеснен Плевнелиев

Със спиралата на бедността

Министър Калфин бе категоричен, че е необходимо ясно отграничаване на децата, пристигнали като бежанци без придружител. По думите му понякога те са придружавани от роднини, понякога е платено, за да бъдат доведени в определена страна.

„Това граничи с трафика на деца”, категоричен бе министър Калфин. „Темата, свързана с непридружените деца, не може да ни остави безучастни”, заяви министър Калфин. Той уточни, че това, по което се работи, е законовият статут на децата.

Големият въпрос е свързан с трафика. Няма отделна страна, която да може да се справи с този проблем. Ние трябва да отделим особено внимание на децата жертва на трафик и децата, които са непридружени”, категоричен бе Ивайло Калфин.

Той заяви, че сред старите предизвикателства пред всички общества е темата с детската бедност, тъй като тя предопределя бъдеща маргинализация на децата. По думите му профилът на тези деца в България е свързан с ниско образование на родителите.

Призовават Европа да се заеме със защита правата на децата бежанци

Призовават Европа да се заеме със защита правата на децата бежанци

Правата им трябвало да се гарантират

Министър Ивайло Калфин смята, че ключът към борбата с детската бедност е политика, която дава възможност на родителите да усещат, че чрез работа подобряват условията на семействата си.

Той сподели опита, който България е извървяла в процеса на деинституционализация и изтъкна, че от 7500 деца, които живееха в институции, днес те са 1500. Калфин посочи, че предстои страната ни да закрие и институциите за деца, извършили престъпления.

Като успех за страната ни той отчете развитието на приемната грижа. „За нас е изключително важно по какъв начин децата могат да останат част от обществото да не се маргинализират. Удвоиха се видовете социални услуги, които получават децата в общността”, допълни Ивайло Калфин.

След конференцията Ивайло Калфин отново коментира пред журналисти темата за непридружените деца.

По данни от преди няколко месеца на тримесечие идвали около 1500 деца, които са непридружени от родителите им. Иначе те са в групи от съседи и роднини, но нямат легално формален представител, обясни Калфин.

Това е проблем, защото когато дойдат на наша територия, те продължават нататък. Тази по-широка придружаваща група има за задача да ги заведе до Германия или Швеция, където децата трябва да се настанят и евентуално някои от тях търсят да се присъединят към семейството. От една страна е грижата, от друга страна това са деца, жертви на трафик. За да преминат, те рискуват живота им. Плащало им се, за да пристигнат в Европа.

Много от децата все пак продължавали сами. Те като дойдат и напуснат центровете и след това излязат – 10 хиляди деца, които са влезли в Европа, за които не се знае къде са или пътуват в Европа, или са на улицата и никой не знае къде са, коментира Калфин.

Той обясни, че при нас има създадена организация, за да остане едно дете в страната. Тогава кметът на общината, където е настанено, има грижата да бъде негов законен представител. Обаче от момента на пресичане на границата, когато го установят властите, до момента, в който то законно се настанява, законен представител няма.

В масовия случай повечето са афганистанчета, които идват в България или минават. Гледаме опита на други страни – там най-добре се справят неправителствените организации. Има създадени условия в центровете за бежанци – това е при положение, че решат да останат в България, отбеляза Ивайло Калфин.

Мигрантите са тук, за да останат, твърди еврокомисар

Мигрантите са тук, за да останат, твърди еврокомисар

Европа да мисли за настаняване на 10 хил. мигрантски деца без придружител

Според него Европа трябва да прояви солидарност с тези, които бягат от война, но не когато са минали през трафикантската мрежа. Лагерите около Сирия са мястото, от което би трябвало да се приемат бежанци.

По отношение на регистрацията им като бежанци, министър Калфин посочи, че често голяма част от децата претендират, че не са деца. В Швеция са започнали с научна система да установяват дали едно дете е на 18 или под 18. Говорихме точно за това, включително тези данни да бъдат част от информацията, която се споделя. България е страна, която изпълнява всички задължения по регистрация на бежанците има и усилия за справяне с трафикантските мрежи, но усилията са насочени към облагодетелстване на трафикантите и това е в цяла Европа, посочи министърът.