Гордея се, че превръщаме в традиция в България значими международни форуми да се провеждат под патронажа на държавния глава. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на конференция на високо равнище, организирана от Съвета на Европа за изработването на Стратегия да правата на детето за периода 2016 -2021 година. Конференцията е под надслов „Достигане на висини за правата на детето”.

„За мен днес е голяма чест да бъда патрон на това мероприятие”, заяви Плевнелиев.

Големият проблем пред Европа - непридружените деца мигранти
Обновена

Големият проблем пред Европа - непридружените деца мигранти

Алармира социалният министър

По думите му стратегията ще предначертае пътя, който 47 страни в Европа ще извървят през следващите шест години.

„Днес тук, в сърцето на България, ще бъде представена новата Стратегия за правата на детето, която бе приета единодушно от Комитета на министрите. Новият стратегически документ се одобри именно по времето на българското председателство”, заяви Плевнелиев.

Той отбеляза, че това е първи приоритет, деклариран от българското председателство. Приоритетните цели за правата на детето, заложени в стратегията са: равни възможности, участие на всички деца, живот без насилие за всички деца, адаптиране на правосъдието за всички деца, правата на детето в цифрова среда.

Най-важното е, че в днешните дебати и дискусии ще се поемат конкретни ангажименти от всички 47 държави. „Така, както в режим на пълно съгласие приехме стратегията, така и в пълно съгласие ще я изпълним”, заяви Плевнелиев.

Призовават Европа да се заеме със защита правата на децата бежанци

Призовават Европа да се заеме със защита правата на децата бежанци

Правата им трябвало да се гарантират

Отговорихме на редица предизвикателства, но готови ли сме да реагираме адекватно на новите, попита Плевнелиев. Той визира рекордния брой кризи и световни турболенции, които правят международната среда още по-несигурна и тя става все по-безмилостна към децата, които плащат най-тежката цена.

Много са рисковете, които създават уязвими деца – децата в бедност, децата с увреждания, жертвите на трафик на хора, лишените от свобода. Те много лесно се превръщат в обект на насилие, злоупотреба, пренебрегване. Насилието над деца не е нещо необичайно, не е поставено в миналото. Това изисква постоянство на политиките, но и цялостна промяна на нагласите, заяви Плевнелив. 

При новите заплахи и новите форми на насилие особено уязвими са децата мигранти и непридружените деца. По думите на президента е необходимо да предотвратяваме и разрешаваме устойчиво конфликтите, а не само да ги регистрираме. Росен Плевнелиев изрази тревога по отношение ескалирането на насилието в социалните мрежи. „Виртуалният свят предлага благодатна почва за радикализация, за разпространение на екстремистки идеи”, заяви държавният глава.

Със спиралата на бедността, която предаваме през поколенията, рискуваме да създадем изгубено поколение на обезверени млади хора, което ще подкопае устоите на нашите общества. Ако преди година това беше хипотетична опасност, днес след Париж и Брюксел – това е новата реалност”, предупреди Плевнелиев. Той визира второто поколение мигранти, които са се оказали най-възприемчиви за радикалните идеи.

Президентът изрази надежда работата по пети приоритет, а именно правата на децата в дигитална среда, да даде отговор на тероризма в това отношение. „Трябва да сме честни и обединени в оценката на това къде сбъркахме, но и в избора на правилните и адекватни решения”, заяви Плевнелиев. Гордеем се и с подхода на изработването на тази стратегия, каза още Росен Плевнелиев и уточни, че приемането й с пълно съгласие е гаранция за нейното устойчиво управление.