Европейските правителства трябва да започнат да защитават правата на децата бежанци и тези, които са в ръцете на трафикантите. Това каза заместник-генералният секретар на Съвета на Европа Габриела Батаини – Драгони на конференция в София за изработването на Стратегия да правата на детето за периода 2016 -2021 година.

Драгони заяви, че Стратегията е резултат от общ труд, всички са я припознали. Тя е пропита от прагматизъм и амбиция и набелязва целите, към които всички държави трябва да се стремят.

Големият проблем пред Европа - непридружените деца мигранти
Обновена

Големият проблем пред Европа - непридружените деца мигранти

Алармира социалният министър

По думите на Габриела Батаини – Драгони е много трудно прилагането на принципа да се чува гласът на детето. Хората, които ще могат да ни кажат дали се справяме добре, са децата, които ще се присъединят в конференцията като участници.

Ангажираност на мнозинството е защитаване на малцинството. Това означава да се гарантират правата на децата, на хората с различна полова ориентация, децата на мигрантите”, посочи Драгони.

Тя информира, че именно по тази причина само преди няколко седмици генералният секретар е издал инструкция със стандартите по отношението към децата бежанци. Езикът на омразата в интернет се увеличава.

Рискуваме да създадем изгубено поколение, притеснен Плевнелиев

Рискуваме да създадем изгубено поколение, притеснен Плевнелиев

Със спиралата на бедността

Комисарят по правата на човека в Европа Нилс Мюжникс заяви, че годишно 10 хиляди деца изчезват в Европа. „Ние трябва да се погрижим за децата на мигрантите и да им дадем подслон, като ги защитим от виктимизация”, категоричен бе Мюжникс.

По думите му децата мигранти се нуждаят от други системи за закрила и е необходимо да бъдат реформирани системите за достъп. Често се налагало децата мигранти да бъдат задържани заради задържането на техните родители. Мюжникс даде пример с Турция, където се наблюдават много такива примери. Според него проблем, пред който ще бъде изправена Европа е фактът, че много деца са родени на път и нямат статут на граждани. Едва, след като пристигнат на място, трябва да бъдат интегрирани.

„Това ще бъде огромна трудност. Един инструмент за интеграцията е образованието”, заяви Мюжникс. Според него са необходими мерки, свързани с включващото образование.

Министърът на външните работи Даниел Митов приветства участниците в конференцията. В качеството си на председател на Съвета на министрите той изрази удовлетвореност, че лансирането на стратегията за правата на детето съвпада по време с българското председателство.

Митов заяви, че българското председателство се е фокусирало върху защита правата на детето и разширяване достъпа до култура на младите хора. Вторият аспект - именно достъпът до култура, никога не бива да бъде забравян и пренебрегван. Тези две неща винаги трябвало да вървят заедно.