Кипър иска ЕС да наложи санкции на турски авиолинии, които транспортират мигранти до северната окупирана част на острова. Кипърският вътрешен министър Никос Нурис е направил конкретното предложение пред колегите си от държавите членки на съюза във Франция, съобщава БНР.

Мигрантският поток е от африкански произход и тръгват от летището на Истанбул, от където незаконно биват транспортирани до летище "Ерджан" в северен Кипър. След това трафиканти помагат на нелегалните мигранти да преминат разделителната линия на острова.

Лайeн: ЕС никога, никога няма да приеме сделка за Кипър с две държави

Лайeн: ЕС никога, никога няма да приеме сделка за Кипър с две държави

Турското нашествие и разделяне от 1974 г. пречи на турските амбиции за членство в ЕС

Кипър призовава ЕС да включи гранично-пропускателна и брегова охрана "ФРОНТЕКС", за да се контролира на мигрантския поток към страната по-ефективно. Властите на Кипър искат и помощ от френската имиграционна служба за връщането на пристигащите мигранти с преобладаващ африкански произход. Никозия иска осъществяване на разговори между ЕК и Турция по въпросите за имиграцията, допълва БНР.

Припомняме, че на острова има "зелена разделителна линия" между официално признатия Кипър и северната окупирана територия, самоопределяща се като " Република Северен Кипър", призната само от Турция. Историческият кипърски въпрос се проследява от 1960 година с подписването на гаранционен договор, фундамент за последвалото анексиране на северен Кипър през 1974 година от Турция.