Чешкият президент Милош Земан спечели втори управленски мандат след победа на балотажа на президентските избори, които се проведоха вчера и днес. 

Земан печели около 52 на сто от гласовете срещу около 48 на сто за неговия съперник, бившия ръководител на Чешката академия на науките Иржи Драхош.

Избирателната активност е била над 66 процента

В първия тур Земан спечели 38,6 процента от гласовете, докато Драхош се задоволи с 26,6 на сто. 

Чешките избиратели гласуваха в около 15 000 избирателни секции, уточняват от Чешката статистическа служба.

Земан води с близо 43% на изборите в Чехия

Земан води с близо 43% на изборите в Чехия

Ако никой от кандидатите не събере повече от 50% от гласовете, предстои балотаж

73-годишният Земан, който е бивш премиер от левицата, беше избран през 2013 г. по време на първите преки президентски избори в Чехия.

Оттогава той раздели страната с проруската си позиция и подкрепа за по-близки отношения с Китай. Той е отявлен противник на мигрантите, залели Европа през последните години.

Драхош, който е 68-годишен и дебютант в политиката, е разглеждан като прозападно ориентиран.

Изборите отразиха разделенията между избирателите с по-ниски доходи и по-ниско образование, живеещи в по-малките населени места, които са склонни да гласуват за Земан, и по-богатите и добре образовани жители на по-големите градове, които предпочетоха Драхош. 

Президентската институция в Чехия е до голяма степен церемониална по конституция, но изключително влиятелна на практика. Президентът например избира кой политик може да състави правителство. 

Земан обеща да даде на премиера Андрей Бабиш, който е милиардер, втори шанс да сформира правителство, следа кото неговия кабинет на малцинството загуби вот на доверие в парламента през миналата седмица.