Министър-председателят Мишел Барние обяви, че ще представи "план за действие" като продължение на речта си за общата политика "след няколко седмици", според коментарите, направени за Le Parisien.

Назначеният на 5 септември, министър-председателят ще представи "план за действие, който ще последва речта за общата политика", произнесена в началото на октомври, за да "направи неща, които ще са трайни за тази страна".

"Устойчивост, промяна, скъсване с миналото - това ще видите в плана, който ще представя след няколко седмици", заяви още Мишел Барние.

"Не съм тук, за да управлявам отбранително проектобюджета", настоя министър-председателят в момент, когато неговото правителство, без мнозинство, търпи един след друг неуспехи в Народното събрание по отношение на преразглеждането на бюджета.

"Все още не сме намерили правилния център на тежестта за бюджета", призна премиерът. Той допълни: "не минава ден, без да чуя добра идея" за "опростяване, децентрализация, как да направим данъците по-ефективни", като същевременно "запазим постиженията на Еманюел Макрон от седемте години, в които той направи страната по-привлекателна".

Теоретично официалното гласуване на приходната част на законопроекта за финансите е насрочено за вторник в Народното събрание, но големият брой изменения, които все още предстои да бъдат разгледани, предполага, че то може да бъде отложено. Освен ако правителството не задейства член 49.3.

Барние намеква за по-високи данъци за богатите във Франция

Барние намеква за по-високи данъци за богатите във Франция

"Няма да увеличавам данъците за всички французи, подчерта новият френски премиер

"Нямам време да правя големи закони", обяснява министър-председателят, който все пак желае да доведе "конкретните проекти" до успешен край. Според Le Parisien Мишел Барние по-специално е поискал от екипите си да отворят отново книгите за жалби на гражданите от кризата с "жълтите жилетки" (2018-2019 г.).

Френският ляв блок внесе вот на недоверие срещу правителството на Мишел Барние

Френският ляв блок внесе вот на недоверие срещу правителството на Мишел Барние

Той обаче няма да бъде подкрепен от крайнодесните депутати на Марин Льо Пен

"Мишел Барние скоро ще предложи курс за следващите години. Той ще направи това в консултация с политическите сили, които ни подкрепят, и като запази успехите на президента на републиката", заяви от своя страна в интервю за същия вестник говорителката на правителството Мод Брежон.

Мишел Барние намекна за затягане на контрола по границите

Мишел Барние намекна за затягане на контрола по границите

Франция ще последва приемра на Германия като въведе временни гранични проверки

"Някои от проектите вече са известни: възобновяването на закона за селскостопанската ориентация, контролът върху имиграцията, пенсионната реформа, но също така и мерките по отношение на единната социална помощ, реформата на държавата, децентрализацията и статута на избраните представители", обясни тя.