Мисията на ООН в Судан иска разполагането на миротворци в страната, съобщава Ройтерс. Представители на мисията на ООН в африканската страна посочват, че и двете страни в гражданската война са извършили военни престъпления. Те настояват и за налагано на оръжейно ембарго на Судан, за да се защити живота на цивилните.

Според доклад на мисията на ООН в Судан, както армията на страната, така и паравоенните сили за военна подкрепа (RSF) са извършвали изнасилвания и са нападали цивилни. Също така те са изтезавали пленници и са осъществявали произволни арести.

"Сериозността на нашите констатации и неуспехът на враждуващите страни да защитят цивилни подчертава необходимостта от спешна и незабавна намеса", посочва председателят на проучвателната мисия на ООН Мохамед Чанде Отман. Той и другите двама членове на мисията призоваха в страната да бъдат разположени миротворци.

Мисията призова също за разширяване на съществуващото оръжейно ембарго на ООН, което в момента се прилага само за западния регион на Дарфур, където са докладвани хиляди етнически убийства. Войната, която започна в Хартум през април миналата година, се разпространи в 14 от 18 щата на страната.

Армията на Судан и паравоенните сили отхвърлиха предишните обвинения от САЩ и правозащитни групи и се обвиниха взаимно в извършване на злоупотреби. Конфликтът започна през април 2023 г. заради спор как да се осъществи прехода на властта в страната.

Мирните преговори за Судан започват в Швейцария въпреки отсъствието на армията

Мирните преговори за Судан започват в Швейцария въпреки отсъствието на армията

Отсъствието на армията помрачи надеждите за предстоящи стъпки за облекчаване на хуманитарната криза в страната